Aproape jumătate din bulgari nu vor să intre în război pentru un aliat NATO. Majoritatea vor să beneficieze, însă, de ajutorul alianței. Sondaj
- Ionel Sclavone
- 29 martie 2023, 15:20
Aproape jumătate dintre bulgari nu sunt de acord ca țara lor să se implice în vreun conflict, în cazul în care un aliat din NATO ar fi atacat. Alți 10%, nu sunt de acord nici ca Alianța să intervină în cazul în care Bulgaria ar fi atacată. Sunt concluziile unui sondaj de opinie realizat, în urmă cu câteva luni, în cele 30 de state membre ale NATO, plus Suedia și Finlanda. Pe de altă parte, bulgarii sunt conștienți că apartenența la Alianța Nord Atlantică este de natură să protejeze țara de posibili agresori.
Aproape 50% dintre bulgari nu doresc să fie implicați într-un război, alături de NATO, în cazul în care un alt aliat ar fi atacat. Este concluzia unei cercetări sociologice realizată în luna noiembrie, în cele 30 de state membre ale NATO, plus Suedia și Finlanda. Conform metodologiei de cercetare, participanții au fost solicitați să aleagă note de la 0 la 10 dacă sunt de acord cu afirmația că Bulgaria ar trebui să apere o altă țară NATO, în cazul în care ar fi atacată.
Conform cercetării, în jur de 18% dintre cei care au răspuns au ales o poziție neutră. Aceștia nu au fost nici pentru intervenție, dar nici pentru a nu interveni. Alți 25% dintre participanți s-au declarat pentru implicarea într-o astfel de situație de conflict, în vreme ce 9% au ales cel mai categoric răspuns „nu sunt deloc de acord”. Un procent de 14% s-au declarat pe deplin de acord cu o intervenție, iar restul au fost distribuiți uniform în grupe de câte 9 – 10%.
Pe de altă parte, în jur de 68% dintre cei care au răspuns au fost de acord ca țara lor să beneficieze de ajutorul NATO, în cazul unui conflict. Un procent de 11% nu au fost de acord, în vreme ce alți 16% au ales poziția neutră. Dintre cei care au răspuns, 5% au afirmat că nu știu ce să răspundă.
Concluzia cercetării a fost că o treime dinte bulgari sunt împotrivă, au ezitări sau nu știu dacă vor să fie protejați de ceilalți aliați. Un sfert dintre cei chestionați au fost de acord ca NATO să intervină, categoric.
Bulgarii nu sunt de acord să ajute Ucraina
În general, peste 50% dintre cei care au răspuns la acest chestionar sunt de părere că apartenența la NATO previne un atac din partea unei alte țări. În Bulgaria, 57% dintre respondenți gândesc astfel - la fel de mult ca și în Germania. Un procent de 22% dintre bulgari sunt convinși că apartenența la NATO nu are nici o consecință cu privire la acest aspect, iar 16% ezită atunci când trebuie să răspundă.
De altfel, sondajul a arătat că peste jumătate dintre bulgari ar vota pentru apartenența țării la NATO dacă li s-ar cere să aleagă, în cadrul unui referendum. De asemenea, ei sunt de părere că relația cu NATO este foarte importantă pentru securitatea viitoare a Bulgariei.
Mai puțin de jumătate (45%) dintre bulgari au spus că au încredere în NATO, în vreme ce 31% nu au. Un procent de 11% adoptat poziția extremă spunând că nu au deloc încredere în alianță.
Bulgarii nu sunt de acord ca țara lor să ajute Ucraina, împotriva Rusiei, în vreun fel. Potrivit sondajului, 54% dintre bulgari sunt împotrivă, nivel de neîncredere similar cu cel din Muntenegru, potrivit Dnevnik, citat de Rador
NATO este importantă pentru securitate
În general, la nivelul statelor membre ale NATO, majoritatea celor chestionați, în cadrul acestui sondaj, au fost de acord că trebuie majorate cheltuielile de apărare. Un procent de 74% sprijină menținerea sau creșterea cheltuielilor pentru apărare, față de 70% în 2021 și 2020. De asemenea, majoritata sunt de părere că trebuie păstrate legăturile cu Statele Unite și Canada în abordarea provocărilor de securitate (82% consideră importantă legătura dintre America de Nord și Europa, față de 81% în 2021).
În jur de 69% dintre cei care au răspuns sunt de acord că țara lor ar trebui să apere un alt aliat dacă va fi atacat, față de 64% în 2021. Doar 9% nu sunt de acord. În cadrul unui referendum, 70% dintre cetățenii aliați ar vota pentru ca națiunea lor să rămână membră a NATO. Doar 11% ar vota împotriva aderării.
Marea majoritate a cetățenilor aliați consideră că NATO e importantă pentru securitatea viitoare a țării lor (74%), doar 6% spun că nu este.
Conform sondajului, Rusia este privită într-o lumină nefavorabilă, de 63% dintre cetățenii aliați, iar 14% au o opinie favorabilă. La fel și China este privită nefavorabil de 45% dintre cetățenii aliați, față de 44% în 2021. Majoritatea cetățenilor aliați consideră că invadarea Ucrainei de către Rusia a afectat siguranța și securitatea țării lor (64%).