Evenimentul Zilei > Actualitate > Aplicația care îți fură banii din buzunar. Dezinstalați acum!!
Aplicația care îți fură banii din buzunar. Dezinstalați acum!!

Aplicația care îți fură banii din buzunar. Dezinstalați acum!!

Utilizatorii aplicației ai.type, utilizată doar de posesorii de telefoane care funcționează în sistemul Android, sunt sfătuiți să dezinstaleze de urgență softul pentru a nu rămâne fără banii din conturi.

Potrivit cercetătorilor firmei de tehnologie mobilă Upstream, o aplicație de tastatură populară numită tastatura ai.type își poate jefui utilizatorii săi prin golirea conturilor bancare, fără ca aceștia să știe acest lucru. S-au spus și s-au scris multe despre problemele de siguranță din jurul aplicațiilor de pe Google Play Store.

Platforma open-source nu reușește să controleze atacurile malware, permițând aplicațiilor dăunătoare să găsească o cale pe smartphone-urile utilizatorilor. Google aruncă anumite aplicații de pe platformă în mod regulat, dar cele noi continuă să apară.

Cei de la Upstream susțin că aplicația se abonează singură, la diferite servicii premium, fără să anunțe utlizatorul. Aceasta înseamnă că aplicația efectuează tranzacții neautorizate, și accesează ilegal conturile utilizatorilor cere, inițial, au fost de acord să plătească pentru aplicația ai.type.

În acel moment, utilizatorul furnizează datele cardului, inclusiv codul de securitate, iar ulterior, cei care controlează acest program, încep să golească conturile celor în cauză. Cercetătorii susțin că au identificat 14 milioane de astfel de solicitări, ceea ce înseamnă un prejudiciu enorm.

Interesant este că aceste solicitări proveneau de la doar 110.000 de dispozitive care erau sub control și pe care era instalat ai.tupe. Google a eliminat aplicația din Play Store în iunie 2019, dar aceasta continuă să-și găsească drumul către smartphone-uri. Aplicația este încă disponibilă pentru descărcare pe diverse magazine de aplicații terțe pe Android și pe diverse site-uri web. Deci, până acum a fost instalat pe milioane de dispozitive.