Apele Române, în alertă. Seacă Lacul Techirghiol? Se caută soluții
- Feri Predescu
- 21 septembrie 2020, 18:08
Cel mai scăzut nivel al lacului din ultimii 50 de ani
Potrivit Apelor Române Dobrogea Litoral, nivelul apei din lacul Techirghiol este, la ora actuală, asemănător cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații în jurul anilor ’70- ’80. Directorul Administraţia Bazinală de Apă Dobrgea-Litoral, Bogdan Bola, spune că specialiștii instituției monitorizează „calitatea apei lacului Techirghiol pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce sau într-un alt mod”.
Important este ca proprietățile terapeutice (regimul hidrologic și de salinitate) pe care le deține lacul Techirghiol să fie menținute. Din punct de vedere al salinității în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Bogdan Bola consideră că acest fenomenul de scădere este unul normal, iar nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceea ce înseamnă un efect benefic.
„Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă și anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”,a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), Bogdan Bola.
Managerul Sanatoriului Balnear Techirghiol, Roxana Almășan, spune, la rândul ei, că situația lacului este alarmantă. Ea consideră că nu doar seceta este motivul scăderii nivelului apei lacului. Ea luat, de altfel, legătura cu Academia Română pentru găsirea unei soluții pentru salvarea lacului. În proiect vor fi implicate mai multe institute de cercetări. Din cauza nivelului scăzut, exploatarea nămolulului este afectată. Colectarea zilnică a nămolului din lac este îngreunată. Nava care îl transportă din larg este prea grea, nu mai poate ajunge la mal, sanatoriul urmând să achiziționeze o ambarcațiune mai ușoară.