Apelarea fără motiv serios, a numărului 112, o mare problemă în Republica Moldova

Apelarea fără motiv serios, a numărului 112, o mare problemă în Republica Moldova Sursa foto: EVZ

Republica Moldova. Autoritățile avertizează cetățenii că există o mare problemă legată de apelul nejustificat al numărului de urgență 112. Iar asta poate să coste multe vieți. Ai oamenilor care au într-adevăr nevoie de ajutor într-un timp cât mai scurt.

Apeluri date sub forme de glume proaste sau care să nu reprezinte probleme cu adevărat urgente pun mari probleme. Într-o zonă ce e cu adevărat de „viață și de moarte”.

Apeluri nejustificate la numărul 112 din Republica Moldova

Serviciul trebuie să fie tratat cu seriozitate, pentru că resursele ce sunt alocate greșit pot compromite salvarea persoanelor aflate în situații critice. Din numărul total de apeluri, mai mult de 40% nu reprezintă o urgență.

Lunar, apelarea abuzivă, cu rea intenție sau involuntară costă în jur de 90.000 de lei, după cum au transmis autoritățile de la Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum relevă datele puse la dispoziție de Serviciul Unic de Urgență 112, în medie, timp de 24 de ore, sunt înregistrate 6.236 de apeluri. Procentual, numărul apelurilor de urgență reală reprezintă 58 la sută. Operatorii spun că în unele cazuri, 112 este confundat cu Serviciul de informații.

Ambulanța

Ambulanța. Sursă foto: Facebook

„-112, ce urgență aveți?

Fiți amabilă, spuneți-mi vă rog la ce număr de telefon trebuie să sun pentru a afla de ce radioul nu vorbește. Dumnevoastră ați sunat acum la ambulanță, poliție și pompieri. Cu ce vă pot ajuta? Dar la ce telefon trebuie să sun? Biroul de informații”, este unul dintre mesajele care pierd timpul operatorilor.

Mesaje care de care mai bizare

Au fost și persoane care au sunat ca să se intereseze de ce nu au lumină. Ori au vrut să găsească numere de telefoane ale companiilor care prestează servicii publice.

„-112, ce urgență aveți?

Bună ziua. Bună ziua. Cu lumina, la dumnevoastră tot se adresează da? Nu, la 112 sunați când aveți nevoie de ambulanță, poliție sau pompieri. Cu lumina, vă uitați în factura de lumină este indicat numărul de telefon”.

„Cineva solicită pentru un taxi apelând la Serviciul 112, la serviciul că apelați la numărul unic de urgență, pe apelant nu îl interesează. Solicită o informație cum ar putea reîncărca contul. Avem și maturi care fiind într-o gașcă de persoane în stare de ebrietate să zicem așa din practica noastră apelează pentru a face glume pe seama operatorilor”. A explicat Igor Balan, operator la numărul de urgență, conform moldova1.md.

Revista presei