Apel disperat din Piatra Neamț. Autoritățile trebuie să intervină de urgență: ”Se ascunde adevărul”
- Magda Spiridon
- 6 aprilie 2020, 08:12
Într-o scrisoare primită la redacție, ni se semnalează faptul că în Spitalul Județean Piatra-Neamț ar fi internați pacienți cu Covid, alături de pacienți care au alte afecțiuni, deși spitalul nu face parte din faza 1 sau 2. Mai mult, medicii nu ar avea echipamente de protecție adecvate, iar această situație nu ar fi cunoscută de către autorități.
”Prefer să rămân anonim, însă aș dori să vă rog să investigați următoarea situație reală: în SJU Piatra-Neamț sunt peste 100 de pacienți Covid+ internați și tratați în secția de boli infecțioase și terapie intensivă, intr-un spital care NU este faza 1 sau 2. Mă adresez pe acestă cale cu speranța că se vor lua măsuri cu privire la situația actuală din Spitalul Județean Piatra-Neamț și astfel multe vieți vor putea fi salvate sau cel puțin tratate conform protocolului. De asemenea, sper ca acest mesaj să ajungă și la cei din Ministerul Sănătății, pentru evitarea transformării situației din Neamț în cea de la Suceava.
Sublinez faptul că situația din Spitalul Județean Piatra-Neamț nu este cunoscută în Guvern sau autoritățile aleg să ofere informații greșite despre realitatea din spitalele județene. Din declarațiile premierului Victor Orban din data 01.04.2020 și ale ministrului Sănătății Nelu Tătaru din data de 03.04.2020, înțelegem faptul că toți pacienții Covid pozitivi sunt internați și tratați doar în spitalele de fază 1 și fază 2. Într-adevăr, așa ar fi trebuit conform ordinului 533 din data de 29.03.2020 sau ordinului 555 din 03.04.2020, dar din păcate acesta nu a fost respectat.
Conform acestui ordin, toți pacienții confirmați pozitivi în urma testării, trebuie să fie transferați la unul din spitalele din faza 1 sau faza 2. Acest lucru nu a fost posibil și în cazul pacienților din SJUPN, din cauza refuzului constant primit din partea spitalelor desemnate să preia acești pacienți din Iași. Medicii din SJU Piatra-Neamț au fost lăsați să se descurce singuri, fără medicația necesară tratării acestor pacienți, fără echipamentele de protecție și dotările pentru testare rapidă, de care spitalele din faza 1 și faza 2 dispun (dotarea acestora fiind prioritizată).