Evenimentul Zilei > Politica > Apare un „nou DNA” în România? Ce este DIIM și cum va lupta împotriva defrișărilor ilegale
Apare un „nou DNA” în România? Ce este DIIM și cum va lupta împotriva defrișărilor ilegale

Apare un „nou DNA” în România? Ce este DIIM și cum va lupta împotriva defrișărilor ilegale

USR a depus un proiect de lege în în care propune înființarea unei direcții în cadrul Parchetului General care va avea ca obiectiv combaterea infracțiunilor de mediu.

„Problemele de mediu din România sunt multe și sunt grave, sunt cronice. Știm de ele nu doar din cazurile de infringement deschise de Comisia Europeană, le vedem și le simțim cu toții. Putem vorbi despre probleme în zona forestieră, unde dispar din pădurile României 20 de milioane de metri cubi anual și, dacă ar fi să însumăm prejudiciul, am depăși suma de 1 miliard de euro.

Vorbim de probleme pe calitatea aerului și, din păcate, mor 25.000 de români în fiecare an din cauza poluării. Vorbim de probleme pe managementul deșeurilor și știm atât de importurile ilegale de deșeuri, cât și de gropile ecologice care au devenit adevărate bombe ce ne otrăvesc aerul și ne poluează apele și solul. Dacă ne uităm la faptele care stau în spatele acestor probleme, multe dintre ele ridică suspiciuni de grupuri infracționale organizate.

Multe dintre ele sunt încadrate ca infracțiuni, dar foarte puține persoane ajung să fie pedepsite și de aceea avem nevoie de structuri specializate”, arată senatorul USR Allen Coliban.

Deputatul USR Stelian Ion propune ca această structură să prezinte un raport anual în fața ministrului Justiției și înaintat Parlamentului.

„Acestă structură va da un raport anual în fața ministrului Justiției și a Consiliului Superior al Magistraturii în care să spună exact câte cazuri a avut și câte a rezolvat. Acest raport va fi înaintat Parlamentului și vom vedea cu toții care sunt rezultatele”, a precizat deputatul USR Stelian Ion, potrivit libertatea.ro.