Aparatele care lungesc oasele

Aparatele care lungesc oasele

Mainile si picioarele pot fi alungite cu 28 de centimetri, prin interventii nedureroase, ce pot fi facute si in Romania.

Picioarele si mainile mai scurte sau malformatiile osoase pot fi corectate cu ajutorul unor aparate speciale din titan. Oasele se pot alungi cu circa 0,25 milimetri pe zi si se poate ajunge la 28 de centimetri. Elongatiile nu sunt dureroase, iar bolnavul poate incepe recuperarea medicala in numai trei zile de la interventie, spun specialistii ortopezi.

Fixator monoplan pentru femur

Alungirea oaselor se poate face cu ajutorul unui aparat circular sau prin fixatoare monoplane. Acestea din urma sunt recomandate in special pentru alungirea femurului.

„Cu ajutorul unui aparat de supraveghere se implanteaza doua-trei „fise”, asemanatoare unor cuie, in partea de jos a osului si altele in partea de sus. Fisele se unesc cu ajutorul unui modul extern care are conectat intre doua segmente un distractor, dispozitiv ce permite alungirea osului”, explica Gheorghe Burnei, seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul pentru copii „Marie Curie” din Bucuresti. Urmatorul pas al interventiei consta intr-o incizie de trei-cinci centimetri prin care medicii sectioneaza osul, pastrand artera si vena care il vascularizeaza.

Pentru a verifica daca a fost realizata corect sectionarea osului, specialistii fac imediat o alungire de pana la cinci milimetri. Recuperarea medicala incepe din a treia zi de la interventie. Dupa cinci zile de la operatie, medicii incep sa lungeasca osul cu ajutorul unei chei speciale, cate 0,25 milimetri, de patru ori pe zi, la un interval de sase ore. Intr-o zi, osul se poate alungi cu un milimetru.

Cele mai bune rezultate se obtin daca elongatia este de pana la zece centimetri deoarece riscul aparitiei complicatiilor este inexistent. Totusi, cu ajutorul unui tratament recuperator corect, medicii au reusit sa lungeasca oasele chiar si cu 28 de centimetri. Elongatia in sine nu este dureroasa, senzatia de disconfort putand fi simtita mai degraba in locul unde s-au fixat „fisele”.

Dispozitiv pentru corectia malformatiilor

Aparatul circular permite efectuarea unor interventii operatorii complexe, in care nu se poate folosi aparatul monoplan. „Aparatul circular asigura atat alungirea osului, cu o stabilitate mai buna decat cea obtinuta cu ajutorul aparatului monoplan, cat si corectarea unor malformatii, precum deviatiile axiale, piciorul deviat in valg, atunci cand bolnavul calca in interior, sau in echin, cand calca pe varfuri. Aplicarea aparatului extern circular se face prin plasarea unor brose pe care le trecem prin centrul osului, la diferite niveluri. La fiecare nivel, brosele sunt fixate pe un inel din inox sau din fibra de carbon”, mai explica medicul Gheorghe Burnei. Inelele sunt legate intre ele prin coloane, sectionarea osului fiind facuta intre doua inele.

Procedurile sunt asemanatoare si in cazul elongatiilor degetelor sau oaselor palmei. Diferenta este insa ca, de obicei, acestea sunt insotite de transplant osos, cartilaginos si de aplicarea unor proteze de degete si endoproteze.

Elongatiile sunt recomandate atunci cand exista inegalitati intre membre, in urma unor traumatisme care afecteaza cartilajul de crestere sau in cazul celor care sufera de nanism.

Oase de sticla

„Mi-as dori sa pot merge la mare si la munte”

Lavinia Ciuvica are 22 de ani si de la 2 ani nu poate merge. Tanara sufera de „boala oaselor de sticla” (oasele ii sunt extrem de fragile si se pot rupe sontan). Pentru a putea merge, medicii i-au facut transplant osos si elongatii (radiografie, dupa operatii). „In urma cu un an, i-am facut transplantul osos. A reusit sa mearga cateva luni, dupa care i-am scurtat tibia si i-am egalizat membrele. Acum vrem sa o pregatim sa mearga cu orteze”, explica Gheorghe Burnei, seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul pentru copii „Marie Curie”, Bucuresti, coordonatorul echipei care a operat-o pe Lavinia.

Cele trei luni in care a „invatat” sa mearga nu au fost deloc usoare pentru Lavinia. „E greu cu boala asta. Cand am facut primii pasi, pe holul spitalului, am obosit repede. Tot incercand, m-am mai obisnuit. Abia astept sa pot merge din nou. Mi-as dori sa pot merge la mare si la munte, unde nu am ajuns niciodata”, spune Lavinia. Pana atunci, tanara schiteaza din creion, pe coli albe, ceea ce observa din scaunul cu rotile.

Ne puteți urmări și pe Google News