Evenimentul Zilei > Social > Apa de băut, PERICOL PUBLIC în Balș. Contaminarea este URIAȘĂ
Apa de băut, PERICOL PUBLIC în Balș. Contaminarea este URIAȘĂ

Apa de băut, PERICOL PUBLIC în Balș. Contaminarea este URIAȘĂ

Apa de băut distribuită prin sistemul public de alimentare în orașul Balș pune în pericol viața cetățenilor, cu precădere a copiilor. Informația vine dinspre Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt, care luna trecută a prelevat mai multe probe de apă. Rezultatele sunt dezastruoase: specialiștii au descoperit depășiri ale cotelor maxime admise cu de peste 20 de ori în privința contaminării cu nitriți și amoniu.

Probele de apă au fost prelevate de specialiștii DSP în 27 februarie, din patru puncte de control de pe raza oraşului Balș, iar analizele fizico-chimice au scos la iveală neconformități uriașe. Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de DSP Olt, specialiștii au descoperit depășiri ale cotelor maxime admise și de peste 20 de ori, în cazul nitriților prezenți în apă. De peste 16 ori față de limita maximă admisă este și prezența amoniului, informează site-ul AlertOlt.

Printre măsurile dispuse de Direcția de Sănătate Publică se numără informarea consumatorilor, în special a grupelor de populaţie vulnerabile, asupra riscului pentru sănătate pe care îl are consumul de apă contaminată cu nitriţi.

„Ca măsură de prevenţie, cu sprijinul medicinei primare -medicii de familie- se vor informa gravidele despre pericolul pe care îl reprezintă alimentaţia artificială a sugarului, în special al nou-născutului, cu formule de lapte ce folosesc la preparare apa contaminată cu nitriţi”, se arată în comunicatul DSP.

Verificarea eficienţei procedurii de dezinfecţie efectuate printr-o nouă recoltare şi analiză a apei din punctele cu risc ale sistemului de alimentare cu apă, „imediat după efectuarea operaţiilor de dezinfecţie”, și efectuarea operaţiilor de spălare şi curăţare a rezervoarelor de înmagazinare a apei, precum şi reţeaua de distribuţie a apei sunt alte două măsuri dispuse de specialiștii Direcției de Sănătate Publică.

De toate acestea răspunde producătorul și distribuitorul de apă în Balș, SC Apă Canal Oltețul SRL, o companie cu acționariat public.