Oamenii de ştiinţă spun că Luna s-a format ca urmare a coliziunii dintre Terra şi un corp ceresc numit Theia, de dimensiuni asemănătoare cu cele ale planetei Marte. Despre Theia s-a teoretizat că şi-ar afla originea în interiorul sistemului solar, dar, conform cercetătorilor din Münster, aceasta provenea din afară şi că ar fi adus apa pe Terra. În urmă cu 4,5 miliarde de ani, când din praful cosmic s-a născut sistemul nostru solar, inclusiv Pământul, acesta era „uscat”.

S-a ajuns la concluzia că materialele cărbunoase, pe care le-am putea considera ude sau bogate în apă, au venit din afara sistemului solar, formând asteroizi cu un conţinut ridicat de apă. Se ştia că aceşti asteroizi ar fi cea mai probabilă explicaţie pentru apariția apei pe Terra, dar rămânea un mister perioada şi modul în care ar fi apărut apa.

„Am studiat izotopii de molibden. Aceştia ne permit să separăm clar materialele cărbunoase de cele non-cărbunoase, reprezentând astfel un «cod genetic» al materialelor din interiorul şi exteriorul sistemului solar”, a afirmat dr. Gerrit Budde de la Institutul de Studii Planetare din Münster, autor principal al studiului. Analizele realizate asupra izotopilor de molibden sugerează că o parte a acestora îşi are originea în afara sistemului solar.