Anunţul momentului! Va fi obligatoriu vaccinul? Câţi români vor avea acces la imunizare

Anunţul momentului! Va fi obligatoriu vaccinul? Câţi români vor avea acces la imunizare

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a dezbătut, vineri, subiectul cel mai intens mediatizat și dezbătut de toți românii. Membrul Guvernului Orban a declarat, vineri, că primele tranșe din vaccinul anti-COVID-19 vor ajunge în România începând cu luna ianuarie 2021.

Nelu Tătaru a aunţat că primele tranșe de vaccin anti-COVID-19 vor ajunge pentru imunizarea a doar  4,6% din populaţie.

Nu există un plan bine pus la punct de transport și depozitare a dozelor de vaccin

 Nelu Tătaru susține că populația va fi vaccinată începând din primăvară-vară, deci vom fi nevoiți să trăim cu noul coronavirus până atunci.
„Avem două tipuri de vaccinuri, care vin la minus 80, minus 90 de grade. Sunt şi cele de la 2-8 grade. Implică gestionarea transportului care se face de firma producătoare, depozitarea, distribuirea. Cele patru grupe de persoane care vor fi vaccinate. Se începe cu personalul medical, personalul din prima linie. Sunt cei din grupele de risc, iar populaţia urmând, oarecum din martie-aprilie, primăvară spre vară. Vor veni aceste tranşe de la cele trei firme cu care are Comunitatea Europeană aceste contracte în următoarele 6 luni, din ianuarie-februarie. Noi, ca şi ţară comunitară avem un număr de doze reprezentând 4,6% din populaţia comunitară", a declarat Nelu Tătaru.

Vaccinarea populaţiei nu va fi obligatorie

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a anunțat că vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu, odată ce va fi disponibil și în România. Medicul a mai declarat că populația va căpăta încredere în imunizare prin vaccinarea medicilor și a persoanelor din categoriilor la risc.

"Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm de unul singur. Aceste vaccinuri sunt noi și, una este să discuți de vaccinul DTP, care este cunoscut de zeci de ani și se cunoaște foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacții adverse. Și altceva e să discuți despre un produs nou, despre care lumea nu știe nimic și care a trecut doar prin niște studii clinice.Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă", a declarat Rafila. 

Potrivit studiilor făcute de OMS arată că jumătate din populația României ar vrea să se vaccineze anti-COVID-19

"Acceptabilitatea pentru acest vaccin este de 50% din populație. Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută. Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze", a mai adăugat medicul la Antena 3.