Anunțul momentului. Pilula minune de la Merck în tratarea Covidului, ajunge acasă la cei infectați

Anunțul momentului. Pilula minune de la Merck în tratarea Covidului, ajunge acasă la cei infectați Sursa foto: pixabay

Secretarul pentru Sănătate a declarat că Marea Britanie a cumpărat 480.000 de pastile antivirale de molnupiravir produse de compania americană Merck. Britanicii infectați se pot trata acasă cu pilula minune în această iarnă.

Sajid Javid a anunțat că s-a cumpărat un antiviral care „schimbă jocul” în ceea ce privește tratarea pacienților Covid, produs de gigantul farmaceutic Merck și un lot de medicamente experimentale de la Pfizer. Mai precis, au cumpărat 480.000 de doze de molnupiravir, un antiviral produs de compania farmaceutică americană Merck și 250.000 de PF-073 de la Pfizer.

Nu au dezvăluit cât a plătit Departamentul Sănătății, dar americanii au cheltuit 1,2 miliarde de dolari (869 milioane de lire sterline) pe 1,7 milioane de pastile de molnupiravir în această vară. Dacă medicamentele au același preț în Marea Britanie, acestea vor costa probabil aproximativ 250 de milioane de lire sterline.

Când vor fi disponibile pe scară largă

Medicamentele sunt în așteptarea aprobării de către Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate (MHRA), care ar putea veni încă de la jumătatea lunii noiembrie. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca pastilele Pfizer să fie disponibile până cel mai devreme în ianuarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un studiu de referință la începutul lunii a arătat că molnupiravir - luat de două ori pe zi - poate reduce riscul ca persoanele infectate să fie spitalizate sau să moară cu până la 50%. Funcționează prin perturbarea capacității virusului de a se reproduce în corpul uman.

Tratamentul Pfizer - o combinație între un antiviral experimental și ritonavir, care este de obicei utilizat pentru tratarea HIV - nu a încheiat încă studiile clinice.

Antivirale sunt tratamente utilizate fie pentru a trata pe cei care sunt infectați cu un virus, fie pentru a proteja indivizii expuși de a deveni simptomatici. Javid a spus că este probabil ca pilulele să fie administrate persoanelor infectate sau celor care ar fi putut fi expuse la virus într-un focar localizat, de exemplu la o casă de bătrâni.

Pastilele vor fi administrate celor mai vulnerabili la boli grave cu Covid, care vor fi stabilite de medicii de familie

Pastilele vor fi administrate celor care au fost vaccinați sau nevaccinați deopotrivă, iar oficialii vor colecta date cu privire la cât de eficiente sunt în lumea reală înainte de a lua o decizie dacă vor mai cumpăra.

Studiul asupra molnupiravir a fost efectuat pe o populație nevaccinată, astfel încât eficacitatea sa în reducerea cu 50% a bolilor grave ar putea supraestima sau subestima adevărata sa eficacitate.

Aceste antivirale au potențialul de a accelera timpul de recuperare și de a opri progresul infecțiilor

Vorbind la conferința de presă din Downing Street, Javid a spus: „Sunt încântat să anunț că am semnat două acorduri de referință, asigurând sute și mii de doze de două noi antivirale de la Pfizer și Merck. Aceste antivirale au potențialul de a accelera timpul de recuperare și de a opri progresul infecțiilor. Dacă aceste tratamente obțin aprobarea MHRA, atunci putem oferi o protecție vitală unora dintre cei mai vulnerabili pacienți. Și vreau să le implementez cât mai repede posibil. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest lucru, în special Grupului de lucru sub conducerea lui Eddie Gray pentru tot ceea ce au făcut ca acest lucru să se întâmple și vom continua să lucrăm pentru a asigura mai multe dintre aceste tratamente, astfel încât să putem continua să tratăm cât mai mulți oameni posibil”, a subliniat expertul în conferinţa de presă.

Presedintele comisiei, Eddie Gray, a declarat: Aceasta este o acțiune foarte importantă în misiunea noastră de a găsi antivirale pentru cei expuși la Covid, sprijinind renumitul program de vaccinare si NHS în următoarele luni. Dacă ar fi aprobate de autoritatea de reglementare a medicamentelor, am putea  avea aceste tratamente pentru pacienți în această iarnă, oferindu-le o protecție vitală”.

Medicii din Marea Britanie au salutat rezultatele studiului cu molnupiravir ca fiind un progres în lupta împotriva Covid

Deși unii au cerut, de asemenea, prudență până când vor fi dezvăluite mai multe detalii. Daria Hazuda, șeful științific al Merck, a spus că rezultatele au schimbat regulile jocului. De asemenea şi dr. Simon Clarke, microbiolog celular la Universitatea din Reading, a descris rezultatele studiilor ca fiind promițătoare, dar că sunt necesare mai multe detalii cu privire la efectele secundare potențiale ale medicamentului experimental.

Studiul a urmărit 775 de adulți cu Covid ușor până la moderat, care au fost considerați cu un risc mai mare de boli severe din cauza problemelor de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul sau bolile de inimă.

Nu au existat decese în grupul care a luat pilula după această perioadă de timp, comparativ cu opt decese în grupul placebo.

Rezultatele au fost publicate de companie și nu au fost evaluate de colegi, dar Merck spune că intenționează să le prezinte la o viitoare întâlnire medicală.

„A depășit ceea ce credeam că medicamentul ar putea face în acest studiu clinic”, a spus dr. Dean Li, vicepreședinte Merck, şi continuă: „Când observi o reducere cu 50% a spitalizării sau a decesului, acesta este un impact clinic substanțial”, relatează Daily Mail.