Evenimentul Zilei > Social > Anunțul momentului. Persoanele vaccinate nu vor sta în carantină dacă intră în contact cu o persoana infectată cu coronavirus
Anunțul momentului. Persoanele vaccinate nu vor sta în carantină dacă intră în contact cu o persoana infectată cu coronavirus

Anunțul momentului. Persoanele vaccinate nu vor sta în carantină dacă intră în contact cu o persoana infectată cu coronavirus

Șefa DSP București, medicul Oana Nicolescu, a declarat vineri că persoanele vaccinate, care au 10 zile de la a doua doză, nu vor sta în carantină dacă intră în contact cu un caz depistat pozitiv cu noul coronavirus.

Ea a explicat în ce condiții o persoană vaccinată nu este considerată contact direct al unui caz pozitiv.

„Persoanele vaccinate cu schemă completă şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare nu sunt considerate contacţi direcţi ai unui caz pozitiv şi pentru acestea nu va fi instituită măsura carantinării. Contacţii direcţi pentru care se instituie măsura carantinării sunt stabiliţi de către DSP în urma anchetei epidemiologice”, a declarat Oana Nicolescu.

De asemenea, potrivit șefei DSP, persoanele infectate cu noul coronavirus nu trebuie să sune la DSP, ci trebuie să aștepte să fie contactate de un reprezentat al DSP pentru efectuarea anchetei epidemiologice, după introducerea rezultatului pozitiv, de către laborator, în aplicaţia informatică Corona Forms, scrie Cancan.

Unde se pot informa românii cu privire la nedumeririle pe care le au legate de coronavirus

Medicul îi sfătuiește pe români să se informeze de pe site-ul oficial cu privire la nedumeririle pe care le au legate de coronavirus.

„Îi rugăm să acceseze exclusiv numărul de Call Center 021-9462 şi nu pe cele aparţinând altor departamente ale instituţiei şi să vizualizeze informaţiile aflate pe site-ul instituţiei.

Ţinând cont că la numărul unic de Call Center 021-9462 s-au înregistrat şi 4086 de apeluri în 24 de ore, iar persoane care preiau apelurile sunt în număr de circa 10/tură, se poate deduce dificultatea în preluarea apelurilor, motiv pentru care, începând din data de 23 septembrie, a fost suplimentat numărul personalului din Call Center astfel încât să asigurăm un număr de 21 de persoane / tură.

Precizăm faptul că persoanele care apelează acest număr de telefon solicită testarea anti-covid prin intermediul SABIF, solicită rezultatul testului efectuat, informaţii despre izolare/ carantinare, informaţii despre situaţia contacţilor vaccinaţi, informaţii privind deplasarea în străinătate, informaţii privind suspendarea măsurii carantinei pentru persoanele revenite în România din ţări aflate în zone cu risc epidemiologic, informaţii cu privire la situaţia copiilor, care sunt contacţii unui elev pozitiv, informaţii privind testarea în a -8-a zi, etc”, a mai spus șefa DSP.