Anunțul momentului vine de la Alexandru Rafila. Ce spune despre certificatul verde

Anunțul momentului vine de la Alexandru Rafila. Ce spune despre certificatul verde sursa: Arhiva EVZ

Reprezentantul OMS în România, deputatul PSD Alexandru Rafila a afirmat recent că discriminarea ar trebui eliminată din procesul de obținere al Certificatului Verde. Conform declarației sale, cei care se vaccinează cu vaccinuri ARN mesager ar trebui să poată obține documentul la zece zile după prima doză, precum în cazul imunizării cu serul care are o doză unică.

Rafila a spus vineri că trebuie „să nu mai creăm discriminări” în cazul persoanelor care doresc să obțină Certificatul Verde și aleg să primească un ser care necesită două doze, scrie Capital.ro.

„Vă dau un exemplu, pe care l-am și propus. Vrea cineva să se vaccineze cu un vaccin care se administrează în două doze, unul cu ARN mesager, și nu o face pentru că durează prea mult până obține certificatul verde. După ce faci prima doză cu ARN mesager, la zece zile, la fel și cei care se imunizează cu Johnson, primești certificatul. Dacă nu se vaccinează cu a doua doză, se pierde. Trebuie să nu mai creăm discriminări”, a declarat Rafila la Digi24.

„Certificatul verde se poate obține și cu testare”

Mai mult, medicul este de părere că românii au în continuare nelămuriri în privinţa certificatului verde, deoarece nu li s-a explicat ce este acest document și că se poate obține inclusiv cu testare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„S-a explicat populației ce este acest certificat verde? Nu s-a explicat. Certificatul verde ar trebui să fie ușor de obținut, trebuie să te poți și testa, nu poți exclude. În lipsa unei politici coerente care să ducă la vaccinarea mai multor cetățeni decât s-au vaccinat, trebuie să le oferi și această alternativă, a testării.

Vreau să vă spun că noi testăm cam de 5-6 ori mai puțin decât testează alte țări care au trecut printr-o situație similară cu noi ca număr de cazuri. Întâlnirile avute cu OMS au pus accentul pe acest lucru, acces la testare, mai ales în zonele rurale. Cum putem să îi dăm unei persoane vârstnice din mediul rural certificatul verde dacă s-a vaccinat?”, a completat Alexandru Rafila.

„Eu aș susține un tip de certificat verde aplicabil tuturor”

Totodată, medicul a vorbit și despre instituțiile în care documentul este solicitat, fără ca angajații să îl dețină.

„Dacă ne hotărâm că vom avea certificat verde, nu pot să fie angajați mai speciali, ar trebui să îl aibă toată lumea, eu aș susține un tip de certificat verde aplicabil tuturor. Nu pot să merg într-o instituție în care cineva care nu are certificat verde nu mă lasă pe mine să intru”, a conchis medicul.