Se va întâmpla la 1 aprilie. Anunțul care le dă frisoane românilor cu rate la bancă

Se va întâmpla la 1 aprilie. Anunțul care le dă frisoane românilor cu rate la bancă Sursa foto: arhiva EVZ

Începutul lunii aprilie ar putea veni cu noi majorări, de data aceasta fiind vorba despre sistemele bancare. Vineri se va face actualizarea trimestrială a valorilor indicilor ROBOR, iar specialiștii susțin că ratele la credite ar putea crește semnificativ de la 1 aprilie. Indicele ar putea ajunge la valoarea de 5%, ceea ce înseamnă că sumele pe care românii cu rate la bănci le plătesc lunar vor înregistra creșteri.

ROBOR este așteptat să ajungă la 5% la începutul lunii aprilie, ceea ce înseamnă că dobânzile vor înregistra creșteri semnificative. Experții avertizează românii că ratele la bănci ar putea exploda în perioada următoare. Situația ar putea fi una îngrijorătoare, având în vedere că este vorba despre actualizarea valorilor indicilor la trei luni.

Experții au făcut un calcul cu privire la evoluția lucrurilor începând cu 1 aprilie. În cazul unui credit ipotecar în valoare de 300.000 de lei, în prezent se plătește o rată lunară de 1.700 de lei. După majorarea dobânzilor, rata crește cu câteva sute de lei, însă majorările vor continua până la finalul anului. În ultimul trimestru, rata creditului ipotecar oferit exemplu anterior ar putea ajunge la 2.200 de lei, notează realitatea.net.

Situația devine una îngrijorătoare pentru români. Din cauza majorării dobânzii, tinerii nu mai sunt trași să facă un credit, iar cei care au deja se plâng că vor ajunge în imposibilitatea de a-și plăti ratele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ratele lunare ale românilor vor înregistra creșteri semnificative

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum acordate în lei cu dobândă variabilă, a ajuns săptămâna trecută la valoarea de 4,55% pe an. Un nivel similar a fost consemnat în iulie 2013.

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creșteri sunt înregistrate și în cazul indicelor la șase luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Valoarea acestuia a ajuns la 4,65% pe an.

Rata dobânzii de politică monetară a fost majorată de Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an. Creșterea a fost făcută începând cu 1 februarie 2022. De asemenea, s-a decis și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,17% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul III 2021. Indicele de referință este în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

În anul 2019 a fost adoptată o ordonanță care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Ordonanța 19/2019 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.