Anunțul care dă fiori întregii planete! Cum vrea să pună Putin Ucraina la pământ. Planul monstruos al Kremlinului

Anunțul care dă fiori întregii planete! Cum vrea să pună Putin Ucraina la pământ. Planul monstruos al Kremlinului sursa: arhivă EVZ

Conflictul pe care Rusia l-a început în Ucraina, odată cu invazia produsă la data de 24 februarie, va fi unul de durată. Situația nu se va calma prea curând, anunță oficialii din Statele Unite ale Americii.

Reorientarea efortului de război rusesc asupra Donbasului, în estul Ucrainei, unde forţele ruse se vor confrunta cu o armată ucraineană întărită, prefigurează un conflict "prelungit", care ar putea dura luni de zile, a avertizat, joi, Pentagonul.

„Dacă de fapt acordă prioritate regiunii Donbas, (…) o regiune în care nu au mai luptat de opt ani, o regiune în care sunt mulți soldați ucraineni, care sunt foarte activi, ar putea dura o clipă”, a declarat pentru presă John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Războiul din Ucraina va continua multă vreme

Președintele american Joe Biden a declarat, joi, că este "sceptic" față de anunțurile Rusiei privind retragerea parțială a trupelor sale pentru a concentra ofensiva din Ucraina asupra regiunii Donbas (est).

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, el a estimat că Vladimir Putin "pare să se izoleze" și a spus că are "indicii că (președintele rus) i-a demis sau i-a plasat în arest la domiciliu pe unii dintre consilierii săi", în timp ce a spus că nu are "dovezi irefutabile". Joi, într-un interviu acordat cotidianului francez "Le Figaro", ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a mai susținut că forțele ruse din Ucraina nu arată "niciun element concret" de retragere sau dezangajare, în ciuda declarațiilor recente ale Kremlinului.

Forțele ruse "nu se retrag, ci se repoziționează" în Ucraina, iar NATO se așteaptă la "ofensive suplimentare" din partea Moscovei, a declarat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Rușii nu se vor retrage și au făcut o nouă mișcare în regiunea Donbas

Potrivit acestuia, Rusia "încearcă să-și întărească ofensiva asupra regiunii Donbas" și "menține presiunea asupra Kievului și a altor orașe". Trupele ruse au părăsit centrala electrică de la Cernobîl, pe care au ocupat-o de la începutul invaziei Ucrainei din 24 februarie, luând ostatici, au anunţat autorităţile ucrainene joi seară.

De la 1 aprilie, cumpărătorii de gaz rusesc din țări "neprietenoase" vor trebui să aibă conturi de ruble sau Rusia nu le va livra, a anunțat joi președintele Putin. Germania și Franța se "pregătesc" pentru o eventuală oprire a importurilor de gaze rusești, europenii refuzând plata în ruble cerută de Moscova, a reacționat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. Țările europene vor continua să plătească pentru gazul rusesc în euro și dolari așa cum este "scris în contracte", a asigurat cancelarul german Olaf Scholz.

Guvernul ucrainean urma să trimită joi 45 de autobuze pentru a evacua civilii din portul asediat Mariupol (sud-est), după ce Moscova a anunţat un armistiţiu pentru a le permite plecarea. Șaptesprezece autobuze plecaseră deja spre Mariupol, potrivit Kievului.

Rusia a luat măsuri împotriva liderilor europeni

Forțele armate ruse vor redeschide un coridor umanitar de la Mariupol la Zaporojie (220 km nord-vest) pe 1 aprilie, de la ora 10 a.m., ora Moscovei", 7 a.m. GMT, a declarat Ministerul rus al Apărării. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) s-a declarat gata "să direcționeze" de vineri aceste operațiuni de evacuare în direcția orașului Zaporojie, la 220 km nord-vest, cu condiția să aibă garanțiile necesare. Tot joi, Washingtonul a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, de data aceasta vizând sectorul tehnologiei, pentru a preveni eludarea sancțiunilor occidentale, printre altele.

Rusia a anunțat că le va interzice liderilor europeni și majorității europarlamentarilor să intre pe teritoriul său, ca răspuns la măsurile punitive care o vizează, conform „Le Soir”.