Anunțul alarmant al analiștilor financiari. Semnele clare că România intră în criză economică

Anunțul alarmant al analiștilor financiari. Semnele clare că România intră în criză economică

Guvernanții nu vor să recunoască, numai că analiștii financiari declară răspicat că România se află în criză economică. Așa-zisa „creștere economică” nu are acoperire în buzunarele românilor. Aceștia resimt doar inflație și o explozie a prețurilor.

Inflație ridicată, cinci maxime pentru euro, în ultimele două săptămâni, un preț al carburanților fără precedent, facturi la utilități care explodează și tot mai multe împrumuturi la bănci, sunt doar câteva dintre semnalele că economia nu stă deloc bine.

„Statul a cheltuit foarte mult, cu diverse tipuri de ajutoare, în perioada pandemiei. Pe de altă parte, inflația își scoate colții. Este un început de criză economică, care din păcate este imprevizibilă, pentru că sunt multe necunoscute, și primele sunt cele legate de pandemie.”, spun specialiștii.

Analiștii financiari prevăd, la momentul actual, un deficit comercial de aproximativ 21 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă un record.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rata inflației a crescut la 5,3%, în august

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în luna august a acestui an, de la 5% în luna iulie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la energie electrică și gaze.

Astfel, energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele cu 20%

Creșterea prețurilor vine în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,92%, mărfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile cu 2,97%, față de august 2020.

„Preţurile de consum în luna august 2021 comparativ cu luna iulie 2021 au crescut cu 0,2%. Rata inflaţiei de la începutul anului (august 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 este 5,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2019 – august 2020) este 3,3%”, precizează INS.

Față de august 2020, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 2,7%, ale mărfurilor nealimentare cu 7.92%, iar prețurile serviciilor cu 2,9%.

Cele mai mari creșteri de prețuri, față de august 2020, se înregistrează la ulei comestibil cu 21,2%, combustibili cu 14%, energie electrică cu 25%, gaze cu 20%.

Scăderi de prețuri s-au înregistrat la cartofi, legume și fructe și transportul aerian. În august, Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, conform guvernatorului Mugur Isărescu. „Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5% şi 5,5%”, a spus Isărescu.