„Noi am adoptat toate măsurile pentru reducere aproape de zero riscurile de îmbolnăvire cu coronavirus în cazul școlilor și la alegeri.

Repet, copiii sunt mai în siguranță la școală pentru că sunt sub supravegherea profesorilor, păstrează distanța. În ceea ce privește procesul de vot, am dispus măsuri care previn infectarea și procesul se va face în siguranță”, a declarat Orban.

În urmă cu doar câteva zile, premierul Orban a făcut o declarație controversată, spunând că cei mici sunt mult mai în siguranță la școală decât acasă.

„La şcoală copiii sunt mai în siguranţă, pentru că sunt sub supravegherea cadrelor didactice, poartă măşti, sunt cât de cât la un nivel de distanţare fizică, pe când copiii în vacanţă, mai ales copiii care au fost lăsaţi liberi pe terenurile de sport, în parcuri au avut o interacţiune mult mai mare decât interacțiunea care va fi la şcoală”, spune Ludovic Orban.

Premierul a mai spus că există posibilitatea ca unele școli să nu se deschidă în totalitate chiar dacă riscul epidemiologic este scăzut.

„Există o libertate. Pot să existe anumite diferențe la o rată de infectare sub unu la mie. Dacă nu există posibilitatea de a asigura condițiile de distanțare sau de protecție sanitară, să poată să adopte formula mixtă și sub unu la mie. Dar nu recomandăm”, precizează Orban.

Școlile se închid pentru alegeri

Elevii vor învăța, în zilele în care sediile unităților de învățământ vor fi închise, exclusiv online, astfel încât spațiile în care se va desfășura scrutinul pentru alegerile locale de pe 27 septembrie să poată fi pregătite și dezinfectate înainte și după vot.

Pe lângă școlile închise pentru desfășurarea procesului electoral, în România numărul școlilor care au trecut la scenariul roșu a crescut cu aproape 50 după prima săptămână de la deschiderea noului an școlar.

Pe lângă cele 312 școli în care se țin doar cursuri online, în alte aproape 4.400 o parte dintre elevi sunt în clase și alții urmăresc orele de acasă prin rotație.