Evenimentul ZileiSocialANUNȚ IMPORTANT pentru STRĂINII din România. Ce se întâmplă cu DOCUMENTELE de ȘEDERE și CĂLĂTORIE

ANUNȚ IMPORTANT pentru STRĂINII din România. Ce se întâmplă cu DOCUMENTELE de ȘEDERE și CĂLĂTORIE

ANUNȚ IMPORTANT pentru STRĂINII din România. Ce se întâmplă cu DOCUMENTELE de ȘEDERE și CĂLĂTORIE
Străinii care stau în România sau care tranzitează țara noastră vor putea plăti, de la 1 ianuarie 2019, taxa pentru permisele de ședere temporară și a documentelor de călătorie la toate unitățile teritoriale ale Băncii Comerciale Române. Inspectoratul General pentru Imigrări informează că documentele sunt obligatorii și sunt valabile cinci și, respective, doi ani.

Începând cu 1 ianuarie 2019, străinii din România vor putea plăti contravaloarea permiselor de ședere temporară și a documentelor de călătorie la toate unitățile teritoriale ale Băncii Comerciale Române S.A., anunță Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Oficialii instituției precizează că se menține, în continuare, plata acestor taxe și în conturile CN Imprimeria Națională deschise la CEC BANK S.A, respectiv Trezoreria Statului.

În acest context, IGI a transmis și informaţii despre documentele care se eliberează străinilor:

Conform, OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, permisul de şedere este documentul oficial eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, străinului căruia i s-a acordat sau i s-a  prelungit dreptul de şedere în România.

Permisul, atestă existenţa dreptului de şedere al cetățeanului străin, face dovada identităţii, a adresei de reşedinţă sau de domiciliu în România, precum şi durata şi scopul  pentru care i s-a acordat.

Titularul documentului are obligaţia de a-l avea în permanenţă asupra sa, de a nu-l înstrăina şi de a-l prezenta autorităţilor competente ori de câte ori i se solicită.

Permisul de ședere poate fi obţinut de la formaţiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări din judeţul în care străinul își are stabilită reședința sau domiciliul. Pentru obţinerea permisului de şedere se vor depune personal o serie de documente cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea dreptului de şedere acordat de viză.

Documentul de călătorie electronic se eliberează la cerere, beneficiarilor unei forme de protecție internațională pentru o perioadă de 2 ani și persoanelor fără cetățenie pentru o perioadă de 5 ani, fără posibilitatea prelungirii valabilităţii.  După expirare, se va elibera un nou document de călătorie cu aceeași valabilitate.

Mai multe detalii aflați accesând pagina web a Inspectoratului General pentru Imigrări la adresa  http://igi.mai.gov.ro

 


Accesează: