Anunț dur pentru România! Cercul vicios în care ne duce pandemia

Anunț dur pentru România! Cercul vicios în care ne duce pandemia

Radu Crăciun, președinte și director general al BCR Pensii, a declarat că loviturile pe care le va „încasa” economia României în această perioadă vor fi foarte grele.

„Oprirea brusca cu care se confrunta economia mondiala necesita o implicare masiva a guvernelor prin politici fiscale. Socul aparut, atat pe parte de cerere, cat si pe parte de oferta, face ca doar realocarea unor resurse bugetare sa nu fie suficienta. O serie de cheltuieli neplanficate sunt deja sau vor fi antamate. Veniturile bugetare vor fi afectate si ele de facilitatile fiscale acordate mediului de afaceri. In final, totul va duce la o crestere substantiala a deficitelor bugetare”, a declarat expertul în domeniul piețelor financiare.

Acesta că susține că măsura luată de UE de a renunța la limitele deficitului bugetar este o încercare de a împiedica griparea economiei.

„Faptul ca UE a renuntat temporar la aplicarea limitelor de deficit impuse de Pactul de stabilitate si crestere arata miza pe care o au in momentul de fata interventiile in forta ale guvernelor pentru a impiedica griparea totala a economiilor. Iar Romania nu poate fi o exceptie”, a spus acesta.

În continuare, Radu Crăciun explică situația României, aceasta având deja cel mai mare deficit bugetar din Europa.

„Alocarea de resurse bugetare in directia sprijinirii populatiei si economiei au inceput deja sa fie realizate si, cu siguranta, vor continua, ajungand conform estimarilor oficale pana la 3% din PIB. Avem insa o problema.

Deficitul bugetar al Romania era deja cel mai mare din UE, depasind 4%, inca de dinainte de izbucnirea coronavirusului. Politicile populiste precedente, facute pe ipoteza fundamentata prin “nu vine dom’le nicio criza, nu mai exagerati atat”, ne fac acum extrem de vulnerabili dintr-o perspectiva bugetara.

Iar vestea proasta este ca nici agentiile de rating si nici investitorii nu tin cont de justificarile perfect rationale pentru care deficitul bugetar va ajunge in noile conditii la valori apropiate de 5%. Cu cat deficitul oricarei tari va atinge cote din ce mai ridicate, profilul ei de risc va creste. Iar faptul ca UE permite deficite de peste 3% este irelevant pentru agentiile de rating. Ele vor fi obligate sa reflecte noul profil de risc al tarilor in rating-urile pe care le dau”, a scris Radu Cărciun pe blogul său.

Ne puteți urmări și pe Google News