Anunţ despre paşaportul digital de vaccinare. Comisia Europeană s-a decis

Anunţ despre paşaportul digital de vaccinare. Comisia Europeană s-a decis

Comisia Europeană va prezenta în luna martie o propunere despre crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul Uniunii Europene, conform anunţului lansat luni de preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Anunţ despre paşaportul digital de vaccinare. Comisia Europeană s-a decis. „În ceea ce priveşte întrebarea cum ar putea arăta paşaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie”, a declarat Ursula von der Leyen, care în iulie 2019 a devenit prima femeie ce preia şefia Comisiei Europene.

Anunţ despre paşaportul digital de vaccinare

Ursula von der Leyen

Amintim că la această temă s-a ajuns în contextul în care există mai multe ţări membre ale UE care  sunt dependente de turism şi doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document. Obiectivul acestora este legat de salvarea sezonului estival.

„Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui «paşaport verde», rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil”, spunea săptămâna trecută cancelarul austriac Sebastian Kurz, unul dintre principalii susţinători ai celebrului paşaport digital de vaccinare.

Alături de Austria, o altă ţară care a militat intens pentru paşaportul digital de vaccinare este Bulgaria. Liderul austriac a pledat pentru un certificat care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar şi pentru cei care sunt consideraţi ca fiind „imunizaţi”, după ce au contractat Covid-19.

Presiunile pentru documentul digital au venit şi din partea Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA). Reprezentanţii acesteia au anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie.

Se doreşte astfel punerea în funcţiune a unui sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare. Se preconizează că asta va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale.

Companiile aeriene şi cele din turism s-au unit

IATA apreciază că este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale. Ulterior, acestea vor servi drept bază pentru permisul de călătorie.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni trebuie să absoarbă presiunea imensă a companiilor aeriene. Situaţia acestora s-a înrăutăţit recent din cauza înăspririi restricţiilor de călătorie. În acest context, IATA pregăteşte redresarea călătoriilor în 2021.

Astfel, vara aceasta va fi decisivă pentru multe companii aeriene. La fel va fi şi pentru companiile turistice. Atât unele, cât şi altele încearcă să supravieţuiască în urma restricţiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus.

„Avem nevoie de un plan pentru redresare. Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor”, a declarat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

Agerpres anunţă că permisul IATA de călătorie va fi lansat oficial la finalul lunii martie. Se speră că acesta va accelera procesul de check-in.

Campania de vaccinare a sporit speranţele că vor fi permise mai multe călătorii. Totuşi, reprezentanţii IATA susţin că statele trebuie să emită o dovadă digitală pentru a permite efectuarea călătoriilor.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume. La un calcul simplu asta înseamnă 82% din traficul aerian mondial.