Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar putea fi eliminate din categoria veniturilor salariale

Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar putea fi eliminate din categoria veniturilor salariale Eliminarea voucherelor de vacanță afectează bugetarii cu salarii de 10.000 de lei brut. Sursa foto. EVZ

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că a reînceput programul voucherelor de vacanță dar cu unele modificări. Voucherele de vacanță, dar și tichetele de masă, de creșă și tichetele culturale, ar urma să fie scoase din categoria veniturilor salariale, urmând să fie scutite de la plata impozitului aferent.

Adrian Câciu a anunţat că a discutat cu reprezentaţii industriei HORECA, subliniind că există probleme legate de inflaţie, costuri la utilităţi şi sezonalitate pe anumite zone, iar schema de ajutor de stat pentru sector urmează să fie elaborată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

„Chiar dacă a avut o serie de probleme inclusiv pe sezonul estival, probleme legate şi de marketingul corect sau incorect, asta rămâne de stabilit, dumneavoastră ştiţi mai bine dacă a fost corect din partea unora, dar totuşi zic eu că a beneficiat de sprijin şi anul acesta din partea Guvernului. Şi aici încep doar prin a readuce aminte că s-a reînceput programul de vouchere de vacanţă. Dacă Guvernul ar fi văzut în HORECA Cenuşăreasa care nu trebuie să beneficieze de sprijin, cred că nu ar fi început cu acest demers. Şi nu în ultimul rând a achitat şi datoriile care erau pe HORECA pe programul vechi”, a declarat Adrian Câciu în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

Tichetele de masă și voucherele de vacanță, scutite de impozitare

Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar putea fi eliminate din categoria veniturilor salariale și astfel vor fi scutite de la plata impozitului aferent, conform unei propuneri legislative.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițiativa vine imediat după ce Parlamentul a decis că valoarea nominală a unui tichet de masă va fi, începând de la 1 iulie, de până la 30 de lei, față de cel mult 20 lei în prezent. În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, impozitul este de 10%, astfel că angajaţii ar încasa în plus 145 de lei.

În prezent, dintre biletele de valoare care pot fi oferite de angajator angajaților, doar tichetele cadou sunt neimpozabile și doar în măsura în care valoarea acestora, pentru fiecare persoană în parte, nu depășește 300 lei.

Angajatorul care oferă angajaților acest tip de beneficiu este scutit de orice taxă și contribuție la stat

Mai mult, sumele plătite pentru tichete sunt deductibile. Salariatul datorează însă impozit aferent venitului din biletele de valoare primite, care se adună la restul impozitelor și contribuțiilor pe salarii pe care le datorează, acestea fiind reținute de către angajator și virate către bugetul de stat.

Prin urmare, proiectul prevede includerea în sfera veniturilor neimpozabile a biletelor de valoare, respectiv și a tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor de creșă și tichetelor culturale. Acestea nu vor fi cuprinse, prin urmare, în baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii și asimilat salariilor, așa cum nu vor fi cuprinse nici în baza de calcul a contribuțiilor sociale.

Astfel, se va aplica același tratament fiscal pentru celelalte biletele de valoare cu cel aplicat pentru tichetele de cadou, dar fără a fi precizată o limită.

Cine sunt românii care se vor bucura de vacanțe gratuite

Toți salariații încadrați în baza unui contract individual de muncă pot beneficia de vouchere de vacanță, dacă au negociat cu angajatorul acest drept, suma maximă fiind chiar mult mai mare.

Plafonul maxim prevăzut de lege fiind chiar de aproape 10 ori mai mare în comparație cu cel prevăzut pentru bugetari, adică 6 salarii minime brute.

Pe de cealaltă parte, salariații non-bugetari sau „semi-bugetari” pot beneficia de vouchere de vacanță în funcție de rezultatul negocierilor colective și/sau individuale.

Acordarea tichetelor de vacanță urmând a fi apoi stabilite prin contracte colective de muncă ori prin regulamentul intern regulile și modul de acordare, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor.

Vouchere de vacanţă și la privat. Avantajele firmelor dacă acordă aceste tichete

Bugetarii primesc vouchere de vacanță de la stat, iar acum și firmele private pot acorda asemenea stimulente.

Diferența este însă că angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații la stat sunt din bugetul public.

Există însă câteva avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului, informează infofinanciar.ro.