Anularea pensiilor speciale golește sistemul de Justiție. Cereri de pensionare pe bandă
- Ionel Sclavone
- 2 februarie 2020, 12:30
Mai mulți procurori doresc să se retragă din magistratură și să iasă la pensie, în contextul scandalului declanșat de legea prin care sunt anulate pensiile speciale. O listă cu numele a 12 procurori care au solicitat pensionarea se află pe ordinea de zi a ședinței Secției pentru procurori din cadrul CSM, de marțea viitoare.
Lista magistraților care au depus cereri de pensionare la CSM cuprinde numele Boariu Mirela Gabriela, procuror în cadrul DIICOT, Dumitrache Mariana Aurelia, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, delegată în funcţia de procuror şef al DNA Ploiești, Paștiu Nicolae, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Găzdac Viorel, procuror şef Secţie judiciară în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Tănasă Doinița, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Defta Lizeta Ileana, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, Arsenie Mirela Felicia, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Oancea Dorinel, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Armean Doina, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Manea Tamara, procuror şef în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oancea Irene, Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani.
Un număr de șapte procurori și judecători au devenit pensionari începând cu ziua de 31 ianuarie, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care sunt eliberați din funcție.
Plecările din sistem au loc pe fondul adoptării de către Parlament a legii care prevede anularea pensiilor speciale care au determinat mai multe proteste ale magistraților. Actul normativ a fost contestat la Curtea Constituțională, iar mai mulți specialiști în drept constitutional s-au pronunțat în favoarea desființării sale.
Măsura anulării pensiilor speciale a stârnit numeroase proteste în rândul magistraților din întreaga țară, dar este susținută de politicienii din toate partidele.