Studiu. Anticorpii monoclonali pot proteja de COVID-19. „Sunt foarte fericit în legătură cu aceste rezultate”
- Antonia Hendrik
- 23 ianuarie 2021, 15:42
Anticorpii monoclonali încep să fie priviți cu tot mai multă speranță și ca una dintre soluțiile pentru gestionarea crizei coronavirusului. Un nou studiu arată eficienţa cu acest tratament-minune.
Producătorul, Eli Lilly, speră că acești anticorpi vor oferi o modalitate suplimentară de a proteja persoanele cu risc. Dar, având în vedere succesul vaccinurilor COVID-19 nu este clar dacă va fi utilizat pe scară largă.
Este cel mai discutat tratament-minune anti-Covid-19
În noul studiu, 1000 de persoane care locuiau sau lucrau în case de bătrâni din SUA au primit fie o singură perfuzie de anticorpi, fie un placebo.
Într-un comunicat de presă, compania a anunțat că anticorpul a redus cu 57% riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 în 8 săptămâni.
Printre rezidenții căminelor de bătrâni riscul de boală COVID-19 a scăzut cu 80%
„Sunt foarte fericit în legătură cu aceste rezultate”, spune Davey Smith, de la Universitatea din California, San Diego. El spune că anticorpii ar putea fi „cu adevărat de ajutor”.
Dacă apare un focar într-o unitate de îngrijire medicală, acesta ar putea fi administrat rezidenților care nu au fost vaccinați.
Cohen adaugă că studiile de prevenire și tratament au avut, de asemenea, un beneficiu științific de bază: clarificarea modului în care anticorpii împiedică SRAS-CoV-2 să provoace boli grave. „Aproape pentru prima dată am o înțelegere reală a evoluției infecției”, spune Myron Cohen, participand direct la studiu.
Infecția, notează el, începe în nas și o boală severă apare atunci când virusul ajunge la plămâni.
La trei zile după ce o persoană infectată a primit anticorpii monoclonali, spune Cohen, tampoanele la nivelul nasului au arătat o scădere „imensă” a nivelului de virus în nas. Nevăzută la persoanele care au primit placebo.
Acest lucru, la rândul său, a condus la rezultate clinice mai bune. Deci, anticorpii, indiferent dacă sunt administrați preventiv sau ca tratament, par să limiteze în mare măsură infecția la nas.
Un posibil dezavantaj: anticorpii monoclonali ar putea submina eficacitatea vaccinurilor
Cele două vaccinuri autorizate în Statele Unite conțin ARN mesager (ARNm) care direcționează celulele corpului pentru a face proteina de suprafață (de vârf) a SARS-CoV-2, care apoi declanșează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva vârfului.
Anticorpii monoclonali și-ar putea pierde potenţa din cauza mutațiilor virale. Un studiu al unui mutant SARS-CoV-2 care circulă pe scară largă în Africa de Sud, publicat pe 19 ianuarie pe serverul de preimprimare bioRxiv, a demonstrat deja acest lucru în experimente.
Dar acum că vaccinurile, mai ieftine și mai ușor de administrat, sunt folosite de milioane de oameni - cu prioritate pentru cele mai vulnerabile persoane- întrebarea este ce rol rămâne pentru monoclonii în primul rând.
Cohen spune că ar putea fi importante pentru persoanele în vârstă și pentru alte persoane cu sistem imunitar compromis care nu au răspunsuri viguroase la vaccinuri, se arată în articolul publicat pe sciencemag.