Farmaciștii critică erorile din ordinul lui Rafila privitor la antibioticele fără rețetă: Trebuie retras!

Farmaciștii critică erorile din ordinul lui Rafila privitor la antibioticele fără rețetă: Trebuie retras! Farmacişti. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Președintele Colegiului Farmaciștilor din București, Simona Negreș, a criticat ordinul dat recent de Ministerul Sănătății în privința eliberării de antibiotice în farmacii. Aceasta a spus că ordinul ar trebui retras integral și discutat după o consultare cu profesioniștii din domeniu, întrucât nu va stopa rezistența la antimicrobiene.

Ordinul Ministerului Sănătăţii referitor la eliberarea de antibiotice din farmacii nu va stopa rezistenţa la antimicrobiene, crede președinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, Simona Negreş.

Ordinul Ministerului Sănătății, criticat de specialiștii din domeniu

Preşedinta Colegiului Farmaciştilor Bucureşti este de părere că ordinul Ministerului Sănătății trebuie retras integral și discutat de specialiști:

„Ordinului MS nr. 63/2024 îi lipseşte o prevedere – prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate şi trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă. Înţelegerea populară s-a propagat cu repeziciune, în mod greşit, la nivelul canalelor mediatice, iar pacienţii au înţeles că declaraţia pe proprie răspundere „le permite” eliberarea „la cerere”, datorită omisiunilor din documentul care vizează un subiect atât de important”, spune Simona Negreș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin Ordinul MS nr. 63/2024, ministrul Sănătăţii a instituit o nouă metodologie de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a antibioticelor şi antifungicelor de uz sistemic:

„Totuşi, avântul Ordinului MS nr. 63/2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, a reuşit doar să bulverseze şi mai mult pacienţii alături de cei care tratează o infecţie. Din nefericire, nu ne aflăm în situaţia unui proces de reglementare documentat şi dospit.

Ordinul MS nr. 63/2024 face parte din seria materialelor emise «pe repede înainte» după o consultare frugală, cel mult, în cadrul căreia profesioniştii din domeniul sănătăţii au avut un cuvânt exclusiv formal, limitat la 3 minute, procedurile de consultare fiind efectuate între Sărbătorile Crăciunului şi Anul Nou, mai exact în data de 28 decembrie”, a declarat preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti.

Intenția Ministerului Sănătăţii privind limitarea rezistenţei la antibiotice este cel puţin binevenită

În ceea ce privește imaginea de ansamblu, intenția Ministerului Sănătății este una binevenită:

„Din postura de reprezentant al Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, având deopotrivă convingerea că şi restul practicienilor din sistemul medical consideră similar, reiterez ceea ce, din punctul nostru de vedere este esenţial pentru aplanarea acestui fenomen: informarea şi înţelegerea la nivel populaţional a fenomenului!

Informarea pe canalele media, informarea pe toate şi oricare dintre platformele de socializare despre faptul că medicamentul antiinfecţios este o armă eficientă împotriva microorganismelor, dar care, folosită fără discernământ poate deveni o armă îndreptată împotriva fiecăruia dintre noi”, a explicat Simona Negreş.

Antibiotic, pastile

Ordinul Ministerului Sănătății este lipsit de o prevedere cheie

Farmacistul este cel care trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă:

„Subsecvent publicării ordinului, informaţia a fost preluată de sursele media aşa cum preciza ordinul - doza de urgenţă se poate elibera din farmacii! Totuşi, Ordinului MS nr. 63/2024 îi lipseşte o prevedere – prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate şi trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă. Înţelegerea populară s-a propagat cu repeziciune, în mod greşit, la nivelul canalelor mediatice, iar pacienţii au înţeles că declaraţia pe proprie răspundere „le permite” eliberarea „la cerere”, datorită omisiunilor din documentul care vizează un subiect atât de important.

Separat de această carenţă tehnică, Ordinul introduce în rândul farmaciştilor o confuzie adiţională, respectiv, dacă se referă la antiinfecţioasele de uz sistemic şi în ce măsură preparatele de uz topic cu kanamicină şi trobamicină, în asociere cu cloramfenicol (în special cele oftalmice) sunt incluse în reglementarea de eliberare a antiinfecţioaselor. Pe bună dreptate, în opinia practicienilor!”, a mai transmis Simona Negreş.

Decizia Ministerului Sănătății a fost criticată și de Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor. Aceștia reclamă că Ministerul nu a ţinut cont de toate solicitările şi sugestiile transmise la singura consultare care a avut loc înaintea publicării ordinului.

Alexandru Rafila a recunoscut că a fost o eroare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că ordinul referitor la eliberarea de antibiotice fără reţetă a fost greșit:

„Există doar antibiotice de primă linie care pot fi eliberate ca doză de urgență. 48 de ore e timp suficient, vineri și luni oricine se poate duce la medicul de familie sau la specialist pentru rețetă.

Decretul nu presupune că nu mai trebuie să mergem ulterior la medic, un tratament de două zile este insuficient și trebuie să mergi la medic. Am avut de la început în vedere această durată de 48 de ore. A fost o eroare în redactarea ordinului, am corectat. Consumul de antibiotice în România e mare. Suntem de mulți ani în primele locuri în acest sens, alături de Grecia, Cipru și Italia.

Problema e legată de apariția bacteriilor multirezistente. Nu e o problemă legată de organismul nostru, ci de bacterie. Oamenii trebuie să știe că trebuie să ia medicamentele rațional", a spus ministrul Rafila, la Digi24.

antibiotice, pastile

Ordinul referitor la eliberarea antibioticelor din farmacii nu va stopa rezistenţa la antimicrobiene. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul Sănătății crede că românii nu vor profia de doza de urgență

Inițial, termenul anunțat era de 72 de ore. Ulterior, Ministerul Sănătății l-a restrâns la 48 de ore. Ministrul Sănătății nu crede că românii vor merge în mai multe farmacii pentru a lua mai multe doze de urgență:

„Nu poți fi sigur, vom construi o bază de date, vom trece de la acest sistem bazat pe activitatea manuală la unul electronic. Sistemul va genera rapoarte imediate și va preveni eliberarea repetată a unui antibiotic”, a spus ministrul.

În urma discuțiilor apărute, USR îi cere lui Marcel Ciolacu să îl demită pe Ministrul Sănătății.

„Ce se întâmplă cu o idee bună în mâinile unui incompetent cu fumuri? Se alege praful. După 7 zile de haos, Rafila a ieşit astăzi şi a spus că a greşit «decretul»”, a spus deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Rezistența la antibiotice, o problemă la nivel mondial

Rezistența la antimicrobiene (RAM) reprezintă procesul prin care unii microbi dezvoltă rezistență la medicamente. Anterior, aceste medicamente erau în măsură să îi combată. Problema constituie o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătate la nivel mondial. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a raportat că rezistența la antimicrobiene conduce deja la 33.000 de decese în fiecare an în UE/SEE. Acestea vin în principal din cauza infecțiilor dobândite în spitale și în alte unități medicale. Principiul „o singură sănătate” al Organizației Mondiale a Sănătății recunoaște că este necesară o abordare integrată a antimicrobienelor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat RAM ca fiind o amenințare gravă la adresa sănătății. RAM generează costuri anuale suplimentare de 1,5 miliarde de euro. Aceste costuri vin din cauza costurilor suplimentare cu asistența medicală și a pierderilor de productivitate.

Infecțiile cauzate de organisme care au dezvoltat rezistență, dobândite de obicei în spitale și în alte unități medicale, pot necesita tratamente mai îndelungate și mai costisitoare, unele cu reacții adverse grave (de exemplu, insuficiență renală), și comportă un risc mai ridicat de deces pentru pacienți.