Spitalele din România, depășite de valul de infecții respiratorii. Ce măsuri anunță Alexandru Rafila

Spitalele din România, depășite de valul de infecții respiratorii. Ce măsuri anunță Alexandru Rafila Alexandru Rafila. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Valul de viroze respiratorii, îngreunează activitatea din cadrul spitalului din România. În multe orașe din țară, unitățile spitalicești nu mai au paturi libere, iar odată cu începerea școlilor, cifrele îmbolnăvirilor ar putea crește brusc. Alexandru Rafila susține că medicii se confruntă cu acest valul de infecții respiratorii în fiecare an, iar situația ar fi sub control.

Numărul cazurilor de gripă și viroze respiratorii crește constant. De la o oră la alta, la camerele de gardă ajung adulți și copii cu febră mare și infecții respiratorii. Situația este la fel de gravă atât în cazul spitalelor din țară, cât și a celor din Capitală, Oficialii Ministerului Sănătății spun că  prezentarea la camera de gardă sau la unităţile de primiri urgenţe, în cazul în care simptomele nu sunt grave, ar putea duce la accentuarea valului de îmbolnăviri. Alexandru Rafila a precizat că numărul de cazuri semnalate recent este mai mic față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Alexandru Rafila, despre avalanșa de infecții respiratorii

Spitalele din România sunt pline de pacienți cu simptome specifice gripei. Începerea școlii ar putea  înrăutăți situația.  Numărul cazurilor înregistrate zilnic la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș“ este îngrijorător.  Conform celor care conduc unitatea medicală, aproape 200 de persoane ajung zilnic la camera de gardă. Majoritatea acuză aceleași simptome caracteristice infecțiilor respiratorii.

„Ceea ce este, sigur, preocupant, este numărul destul de mare de prezentări la Camerele de Gardă, la Unitățile de Primiri Urgențe. Sunt cazuri de viroze respiratorii sezoniere, cum se întâmplă în fiecare an, dar nu putem discuta, așa cum spuneam, despre o epidemie. Ceea ce am încercat să transmitem noi populației, în general părinților, în special, pentru că astăzi încep școlile, este următorul lucru: să apeleze, în primul rând, la medicul de familie, pentru că staționarea prelungită la Unitatea de Primiri Urgențe pentru o formă ușoară sau cel mult medie de viroze respiratorie predispune și la alte îmbolnăviri. Și nu e cazul ca cineva să aștepte ore întregi. ”, susține Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul îi îndeamnă pe români să apeleze la medicii de familie

Ministrul Sănătății susține că persoanele care se prezintă la camerele de gardă cu febra mai mică de 39 de grade, contribuie la creșterea numărului de îmbolnăviri. Din cauza numărului mare de pacienți, aceștia sunt nevoiți să aștepte un timp îndelungat la urgențe. Pentru pacienții fără simptome accentuate, recomandarea oficialului este ca aceștia să se adreseze medicilor de familie.

Spitalele din România, depășite de valul de infecții respiratorii. Ce spune Rafila

Gripă. Sursa foto: Dreamstime.com

„O prescripție medicală obișnuită poate fi primită și de la medicul de familie pentru o medicație simptomatică. Și atunci, noi încercăm să convingem oamenii să se adreseze în special medicilor de familie. Iar pentru copiii care prezintă simptome de viroze respiratorie, ei să fie izolați la domiciliu, tratați cu medicație simptomatică, nu cu antibiotice, pentru că lucrul acesta îi protejează și pe ei și protejează și comunitatea în care ei își desfășoară activitatea.”, a adăugat oficialul.

Spitalele din România, depășite de valul de infecții respiratorii. Ce spune Rafila

Infecții respiratorii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alexandru Rafila: Nu putem discuta despre o epidemie de gripă

Cu toate că numărul îmbolnăvirilor crește de la o zi la alta, Alexandru Rafila susține că nu se poate discuta despre o epidemie de gripă. Mai mult, oficialul a precizat că cifrele sunt mai mici decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

„Numărul de cazuri înregistrate, și nu mă refer doar la cazurile de gripă, la numărul de viroze respiratorii în general, e mai mic, cam cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, așa că nu excludem, dar în momentul de față nu putem discuta despre o epidemie de gripă.”, a precizat acesta.