Evenimentul Zilei > Social > ALERTĂ declanșată de ANPC. Fructele de care trebuie să ne FERIM. Este CANCERIGENĂ, ATACĂ rinichii și ficatul
ALERTĂ declanșată de ANPC. Fructele de care trebuie să ne FERIM. Este CANCERIGENĂ, ATACĂ rinichii și ficatul

ALERTĂ declanșată de ANPC. Fructele de care trebuie să ne FERIM. Este CANCERIGENĂ, ATACĂ rinichii și ficatul

ANPC face un apel de urgență către români în privința unor fructe des consumate de români. Avertismentul transmis face referire la o substanță cancerigenă.

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, avertizează consumatorii să analizeze cu atenție etichetele citricelor pe care le cumpără.

O parte dintre acestea conțin un conservant numit Imazalil, o substanţă foarte periculoasă care este folosită pentru combaterea bolilor la plante. Numai că utilizarea ei în agricultură este interzisă de legislaţia UE.

"Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă", afirmă Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa, conform News.ro.

Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi poate fi cancerigenă.

"Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte", precizează Paul Anghel, adăugând că legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol – Imazalil în agricultură.

"Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!", a încheiat directorul general al ANPC.