Evenimentul Zilei > Social > Cifrele ANPC arată o realitate scandaloasă. Tone de lapte stricat au fost scoase pe piață. News alert!
Cifrele ANPC arată o realitate scandaloasă. Tone de lapte stricat au fost scoase pe piață. News alert!

Cifrele ANPC arată o realitate scandaloasă. Tone de lapte stricat au fost scoase pe piață. News alert!

Aproximativ 60 % dintre operatorii economici din industria laptelui nu respectă prevederile legale referitoare la comercializarea, etichetarea, prezentarea și publicitatea laptelui de consum, potrivit ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a controlat peste 700 de operatori economici din industria laptelui, în perioada 27.05 – 07.06.2019. Scopul inspectorilor ANPC a fost de a verifica dacă se respectă prevederile legale în domeniu.

Rezultatele au fost, în egală măsură, îngrijorătoare și scandaloase. Au fost constatate abateri la un număr de 454 de operatori dintr-un total de 771 verificați. În procente, asta înseamnă 58,9 %. Din 64,5 tone de lapte de consum și produse lactate verificate, 8,2 tone nu se încadrau în prevederile legale, adică 12,7 %.

Până acum, inspectorii ANPC au blocat comercializarea a circa 3,6 tone lapte de consum şi produse lactate, estimate la o valoare de 32.900 de lei. Decizia va fi suportată de comercianți până la momentul constatării rezolvării neconformităților. În același timp, au fost scoase din circuitul consumului produse în valoare de 11.7444 de lei, adică aproximativ 913 kg. Protecția Consumatorului a sancționat comercianții cu sume în total de 1.460.600 de lei, formate din 318 de amenzi contravenţionale. Au mai fost emise inclusiv 320 de avertismente.

Gorj, Mehedinți, Mureș, Satu Mare, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Galați, Ilfov, Neamț, Olt, Arad, Hunedoara, Timiș, Brașov, Maramureș, Bistrița Năsăud, Argeș, Vaslui, Călărași, Vrancea și Municipiul București sunt județele în care inspectorii ANPC au descoperit că operatorii comercializau lapte de consum şi produse lactate, în afara datei datei limită de consum stabilite de producători. În procente, în 69 % din județele din țară se încalcă această regulă.

În același timp, în Arad, Mureș, Harghita, Brasov, Maramureș și Satu-Mare s-a constatat lipsa elementelor de identificare netraduse în limba română.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: