Ani grei de închisoare pentru asasinii unui candidat la prezidenţiale

Ani grei de închisoare pentru asasinii unui candidat la prezidenţiale Politia Ecuador. Sursă foto: Facebook

Ecuador. Cinci persoane au primit ani grei de închisoare pentru asasinarea unui candidat la prezidențiale în Ecuador. Este vorba despre politicianul Fernando Villavicencio, care a fost ucis de gloanțe în august 2023.

Candidat la prezidențiale, ucis după un miting electoral

Într-un caz șocant din Ecuador, asasinarea candidatului prezidențial Fernando Villavicencio, petrecută anul trecut, a dus la condamnarea a doi instigatori la pedepse severe. Un bărbat și o femeie au primit fiecare peste 34 de ani de închisoare pentru rolurile lor în organizarea crimei. Cei doi au fost descriși ca fiind instigatori ai atacului în care Villavicencio, fost jurnalist în vârstă de 59 de ani, a fost ucis de bărbați înarmați pe motociclete în timp ce părăsea un miting electoral la o școală din Quito, capitala Ecuadorului. Incidentul a avut loc la 9 august și a dus la rănirea a 13 persoane, marcând un punct de cotitură în campania electorală din țară.

Cinci persoane au fost ulterior condamnate pentru implicarea directă în asasinatul lui Villavicencio. Această tragedie a adus un val de indignare și a subliniat problemele grave de securitate și violență criminală din Ecuador. Autoritățile ecuadoriene au intensificat investigațiile și au asigurat că toți cei implicați în această crimă vor fi aduși în fața justiției.

Fernando Villavicencio

Fernando Villavicencio. Sursă foto: Facebook

Ani grei de închisoare pentru asasinii unui candidat la prezidențiale

Vineri, în Ecuador, o sentință importantă a fost pronunțată în cazul asasinatului unui candidat la prezidențiale. Două persoane, descrise drept instigatori în crima lui Fernando Villavicencio, au primit fiecare pedepse de 34 de ani și opt luni de închisoare, în timp ce cei trei complici implicați au fost condamnați la câte 12 ani de închisoare fiecare. Sentințele reflectă gravitatea și complexitatea cazului, care a șocat Ecuadorul și a adus în discuție problemele de securitate din țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii au susținut că instigatorul principal, Carlos Angulo, cunoscut sub numele de "Invisible", a coordonat asasinatul lui Villavicencio dintr-o închisoare unde executa o altă sentință. El a dat instrucțiuni prin videoconferință unui alt complic pentru execuția planificată, iar aceste conversații au fost înregistrate pe telefoanele mobile ale acestora. Laura Castillo, cea de-a doua instigatoare, a fost implicată în furnizarea de suport logistic, inclusiv motociclete și finanțare pentru atacatori.

Cei trei complici - Erick Ramírez, Víctor Flores și Alexandra Chimbo - au fost însărcinați să-i alerteze pe criminalii efectivi cu privire la mișcările victimei, au declarat procurorii, potrivit The Guardian.

Procuratura a solicitat pedeapsa maximă pentru cei cinci inculpați

Procuratura a cerut cea mai severă pedeapsă pentru cei cinci inculpați implicați în cazul asasinatului politicianului Fernando Villavicencio, care era candidat la prezidențiale. Sentințele pentru Carlos Angulo și Laura Castillo au inclus și o despăgubire de 100.000 de dolari fiecare către familia politicianului, în timp ce ceilalți trei inculpați au fost condamnați să plătească câte 33.000 de dolari fiecare.

În timp ce judecătorii anunțau sentințele, familia și prietenii lui Villavicencio au manifestat în Quito, purtând afișe, fotografii și steaguri în semn de omagiu. Jurnalistul Fernando Villavicencio era cunoscut pentru expunerea corupției și a legăturilor dintre crima organizată și politicieni și a primit amenințări în trecut, deși autoritățile nu au dezvăluit niciodată motivul exact al crimei sale.

În total, 13 persoane au fost implicate în acest caz, inclusiv mai mulți cetățeni columbieni care au fost uciși în închisorile din Guayaquil și Quito în octombrie anul trecut, în timp ce erau în detenție provizorie după arest. Sentința citită de judecătorul Milton Maroto poate fi atacată atât de acuzare, cât și de apărare, iar procurorii continuă o anchetă separată pentru a determina cine a comandat asasinatul.

 

Revista presei