Angelina Jolie critică guvernele pentru lipsa acțiunii în privința violenței sexuale

Angelina Jolie critică guvernele pentru lipsa acțiunii în privința violenței sexuale Angelina Jolie nu s-ar mai face actriță. Hollywood-ul a distrus-o. Sursa foto: arhiva EVZ

Angelina Jolie a condamnat lipsa de acțiune a guvernelor pentru a sprijini victimele violurilor, din timpul războiului, drept „profund dureroasă și frustrantă”. Actrița a spus că nu s-au înregistrat progrese în privința aducerii făptuitorilor în fața justiției.

„Au fost unele progrese... dar nu a fost suficient pentru a satisface nevoile victimelor sau pentru a-i descuraja pe făptuitori să folosească violul ca armă de război în fiecare conflict. În ciuda angajamentelor pe care și le-au luat guvernele, nu am văzut acțiuni semnificative și de durată la nivel global. Acest lucru este profund dureros și frustrant.”

Fonduri pentru combaterea violenței sexuale

Reprezentanții din 70 de țări sunt așteptați să participe la summit-ul PSVI de două zile, care începe luni. Lor li se vor alătura victimele violenței și laureații premiului Nobel, Nadia Murad și Denis Mukwege.

Guvernul Marii Britanii a anunțat noi fonduri de 12,5 milioane de lire sterline, pe o perioadă de trei ani, pentru combaterea violenței. Majoritatea banilor vor fi folosiți pentru a sprijini victimele. Secretarul de externe, James Cleverly, a declarat: „Însăși amenințarea cu violul și violența sexuală ca armă de război ar trebui să aducă condamnarea internațională imediată și acțiuni rapide pentru a opri aceste atacuri înainte de a începe.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Nimco Ali, directorul executiv al Five Foundation, o organizație care lucrează pentru femeile din întreaga lume, a spus că banii nu sunt suficienți în această situație. „Nu este suficient să vedem angajamente reînnoite”, a spus ea. Ali a spus că banii trebuie oferiți organizațiilor locale de femei care se vor ocupa de victimele violenței sexuale. 

Un summit prea costisitor 

Eva Tabbasam, directorul Gender Action for Peace and Security, a declarat că 12,5 milioane de lire sterline reprezintă „o picătură în ocean în comparație cu suma de bani care a fost redusă din programele care susțin egalitatea de gen”.

Yasmin Sooka, președintele Comisiei ONU pentru drepturile omului din Sudanul de Sud, a declarat că organizațiile de care depind victimele violenței sexuale din Sudanul de Sud și din alte țări au remarcat că fondurile lor au scăzut din cauza războiului din Ucraina.

Un summit PSVI desfășurat la Londra în 2014 – la care au participat 1.700 de politicieni, celebrități și victime – a fost criticat pentru că a costat de cinci ori bugetul Regatului Unit pentru 2015. În 2020, un raport al organelor de supraveghere spunea că PSVI „nu și-a îndeplinit pe deplin atribuțiile și riscă să dezamăgească victimele violurilor”, potrivit The Guardian.