Merkel spulberă speranţele grecilor

Merkel spulberă speranţele grecilor

Liderii europeni nu trebuie să creeze “iluzii” investitorilor cu privire la acordarea unui prijin financiar Greciei.

Angela Merkel le-a transmis veştile proaste investitorilor printr-un interviu publicat în presa germană. Declaraţiile cancelarului german vin ca un răspuns la recomandarea făcută de prim-ministrul grec George Papandreou şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barross, ca liderii europeni să discute planul de salvare a Greciei cu prilejul summitului din 25-26 martie.

“Grecia nu este în insolvenţă. Drept urmare, nu trebuie să găsim un răspuns la întrebarea privind sprijinirea Greciei acum. Întotdeauna vorbim despre reacţia pieţelor la diferite semnale. Cred că este important să nu generăm iluzii”, a declarat Angela Merkel, transmite Bloomberg, citaând presa germană.

Preţ prea mare

Prim-ministrul George Papandreou le-a cerut liderilor europeni un sprijin politic puternic, astfel încât Grecia să nu fie nevoită să plătească un preţ prea mare pentru împrumuturile pe care le va face de pe pieţele internaţionale. Oficiali de la Atena susţin că singura salvare ar putea veni de la FMI, în cazul în care Grecia va fi nevoită să solicite un împrumut.

Această soluţie a fost recomandată chiar de către Angela Merkel, însă declaraţiile cancelarului contravin soluţiilor propuse de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi de alţi lideri europeni, care vor ca Uniunea Europeană să sprijine Grecia.

Ieri, preşedintele german Horst Koehler a declarat că ar trebui dezvoltat un mecanism prin care să poată fi declarată insolvenţa şi pentru state, nu doar pentru companii. România, vulnerabilă

Băncile greceşti au fost puse sub supraveghere de agenţiile de ratind, care nu mai contenesc cu evaluări din ce în ce mai negative cu privire la evoluţia acestora. Standard & Poor's (S&P) avertizează că profitabilitatea ar putea deveni un obiectiv dificil pentru băncile din Grecia în următorii ani, din cauza deteriorării condiţiilor economice din această ţară, scenariu care ar putea determina reducerea ratingurilor instituţiilor de credit.

România şi Bulgaria se numără printre statele cele mai vulnerabile în faţa riscurilor la care sunt supuse băncile greceşti, din cauza expunerii mari pe care grupurile financiare elene le au pe pieţele locale.

Ne puteți urmări și pe Google News