Andy Garcia în rolul lui Brâncuși - încă un șmen balcanic

Andy Garcia în rolul lui Brâncuși - încă un șmen balcanic

Campania de colectare a banilor necesari achiziţiei ”Cuminţeniei pământului” mai are cîteva zile de derulare, dar situaţia e dramatică: abia 7-800 de mii de euro strînse din cele şase milioane scontate, la care se adaugă alte 5 milioane date de guvern, din banii contribuabililor.

Finalmente, guvernul va fi obligat să achite întreagă suma, dar cîrcotaşilor li se va închide lesne gură: cum să ne zgîrcim la bani cînd e vorba de creaţia unui geniu pe care americanii, iată, se pregătesc să-l imortalizeze într-un superfilm? 

De unde ştim că se face un film despre Brîncuşi? 

Din toată presă zilei de ieri, de la cele mai anonime siteuri la marile televiziuni. 

Ne puteți urmări și pe Google News

De unde ştiu ziariştii despre film? 

Bună întrebare. 

Pentru că aici, se cam rupe filmul, fie-ne îngăduit un joc de cuvinte. 

Ieri noapte, la orele 0,51, ziarul ”Adevărul” postează pe net materialul ”EXCLUSIV – Andy Garcia îl va juca pe Brâncuşi în filmul „The Sculptor“”. 

Scrie ziarul: 

”Informaţia a fost confirmată de regizorul Mick Davis, cel care a regizat filmul „Modigliani“, filmat în România. Acesta a postat pe pagină personală de Facebook o fotografie cu celebrul actor Andy Garcia, iar acesta apare în imaginea alb negru cu o barbă “brâncuşiană” şi cu o pereche de ochelari. “Andy will play Brâncuşi în The Sculptor” (Andy îl va juca pe Brâncuşi în “Sculptorul”), a scris regizorul”. 

Cam asta e tot! 

Numai că, avem de a face cu mici ”găuri negre”, pe unele dintre ele chiar ziarul încercînd să le acopere, stîngaci. 

Cum ar fi faptul că IMDB.com, cea mai completă şi mai informată platformă media în domeniul filmului, inclusiv în ce priveşte proiectele pe următorii cîţiva ani, nu suflă o vorbă, pe nicăieri, despre asemenea film. 

Nici pe pagină lui Mick Davis, nici pe a lui Garcia. 

Ca actor, el are pe ţeavă, în producţii viitoare, doar roluri în Geostorm, Haedlock, Max Steel, What about love sau The True Memoirs of an Internaţional Assassin. 

Pe pagina de Facebook a regizorului, trebuie spus, nu apare postarea respectivă, ci doar share-urile unor prieteni, ceea ce înseamnă fie că postarea a fost ştearsă, fie că ea e disponibilă doar cercului de prieteni, ceea ce limitează la maxim răspunderea regizorului pentru afirmaţiile sale. 

Nicăieri în presă internaţională nu apare, de asemenea, cea mai măruntă informaţie despre filmul pomenit, cel mai timid zvon, deşi asemenea informaţii sunt vînate cu aviditate de ziarişti, pentru că interesează fanii. 

Se scrie pe larg, în schimb, despre faptul că Andy Garcia se chinuie, cam de multă vreme, să termine un proiect cinematografic de suflet, ”Hemingway & Fuentes”, povestea prieteniei dintre legendarul scriitor şi căpitanul de vas care l-a inspirat pentru ”Bătrînul şi marea”, unde Garcia îl joacă pe Fuentes, fiind şi regizor. 

În articolul din ”Adevărul” şi pe pagină de Facebook a lui Mick Davis e prezentată o poză a lui Garcia cu barbă brâncuşiană, sugestia fiind clară că ar proveni de la o probă de rol. 

Fals, Garcia şi-a lăsat barbă în ultima perioada pentru filmul ”Hemingway & Fuentes”, iar presa internaţională a comentat pe larg subiectul la începutul acestui an, cînd Garcia a descins din Sicilia, unde aveau loc filmările, la Los Angeles, fiind vorba de un look în premieră absolută pentru actor. 

Deci, barbă lui Garcia nu are nicio legătură cu rolul lui Brîncuşi. 

Era nevoie, însă, de o întărire a informaţiei aruncate pe piaţă noastră. 

În treacăt fie spus, cunoscătorii lumii cinematografiei ştiu că un film nu e dat ca sigur cînd un actor spune ”da” regizorului ori scenaristului, ci cînd se găseşte producătorul ferm dispus să finanţeze proiectul. Din acel moment, actorii titulari se pot schimba de ”n” ori (pentru ”Hemingway & Fuentes”, Garcia a început, spre exemplu, cu Anthony Hopkins, dar a terminat cu Jon Voight). 

Regizorul Mick Davis, un nume cam de mîna a şaptea în domeniu (5-6 titluri mari şi late, cel mai de succes fiind turnat la noi, adică ”Modigliani”), în ultimii ani a activat mai mult prin România, ca regizor de teatru, fiind cuplat cu actriţa româncă Ana Adelaida Perjoiu. 

A devenit ”domestic”, cum s-ar spune… 

Articolul postat ieri noapte pe siteul ”Adevărul” a fost sesizat rapid, lăudat şi shareuit pe Facebook, la orele 02,03, de către Doina Popoviciu Dincă. 

Dincă, adică nimeni alta decît fosta ofiţereasă DIE, fiica lui Ion Dincă ”Teleagă” şi patroana casei de licitaţii ARTMARK, care a reprezentat familia Romascu, proprietară a sculpturii ”Cuminţenia pămîntului”. 

Un articol bazat pe şapte-opt cuvinte ale unui regizor, care s-a întins ieri în toată presă autohtonă, fără ca cineva să-l pună la îndoială vreo clipă. 

Un articol care va ajuta enorm, însă, guvernul României, în momentul cînd va băga mîna adînc în buzunarul nostru pentru a scoate milioanele cerute de proprietarii statuii. 

Ironia sorţii, nici măcar nu e prima oară cînd Brîncuşi e folosit în acest mod. Cititorii mai copţi îşi mai amintesc, poate, că acum vreo 20 de ani, un alt film despre viaţă lui Brîncuşi era ”produs” de liderul agrarian Victor Surdu, cu Robert De Niro în rolul titular. Ca să fie credibil în ochii presei, Surdu fluturase în conferinţe de presă o corespondenţă cu impresarul actorului, care răspunsese scrisorii agrarianului din politeţe, cum stă bine unui agent. 

De data asta, ni s-a ”fluturat” chiar mai puţin de atît şi a fost arhi-suficient.