Andreea Cosma a scăpat de acuzații. Curtea de Apel Ploiești a constatat prescripția în cazul fostului deputat PSD
- Mihai Soica
- 5 aprilie 2023, 20:01
Curtea de Apel Ploiești a decic, miercuri, că faptele penale de care este acuzată Andreea Cosma s-au prescris. Fostul deputat PSD a fost obligată la plata a 20 la sută din prejudiciul final de 1.1 milioane lei, adus unei societăți comerciale din Prahova.
Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de către DNA Ploiești, de către procurorul Mircea Negulescu, zic ”Portocală”, și de un alt magistrat.
Procesul a fost rejudecat la Curtea de Apel Ploiești, după ce sentința inițială a fost casată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În rejudecare, Curtea de Apel Ploiești a decis, miercuri, că faptele imputate celor trei inculpați, respectiv Andreea Cosma, Anghel Florin Serghei și Dănuț Marcel Cornea s-au prescris.
”Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Cosma Andreea, fiica lui Mircea şi Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută ... ca urmare a intervenirii termenului de prescripţie a răspunderii penale”, se arată în sentința Curții de Apel Ploiești.
Despre acest caz s-a spus că Andreea Cosma ar fi fost presată de procurorul Negulescu să depună un denunț împotriva șlui Sebastian Ghiță, Din cauză că a refuzat, Andreea Cosma a fost trimisă în judecată, informează Luju.
Trebuie să achite prejudicul
Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au mai decis că cei trei inculpați trebuie să plătească prejudiciul de 1.1 milioane de lei, creat societății Plopeni Industrial Parc SA.
”Admite acţiunea civilă formulată de S.C. Plopeni Industrial Parc S.A şi obligă inculpaţii Cornea Dănuț Marcel, Anghel Florin Serghei şi Cosma Andreea, la plata, în solidar, către partea civilă a sumei de 1.138.937,71 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a înstrăinării bunurilor imobile din cadrul activului „Ciuperceasca”. Reţine contribuţia egală la producerea acestui prejudiciu în sarcina inculpaţilor Cornea Dănuț Marcel şi Anghel Florin Serghei, în cote de câte 40% şi în cotă de 20% pentru inculpata Cosma Andree”, se mai arată în sentința Curții de Apel Ploiești.
Care sunt acuzațiile DNA
Dosarul privindu-i pe cei trei inculpați a fost trimis în judecată în 2015.
Atunci DNA a stabilit că Marcel Dănuț Cornea, președintele Consiliului de Administrație a SC Plopeni Industrial Parc ”a semnat un număr de nouă contracte de vânzare-cumpărare, prin care a înstrăinat loturi din „Ciuperceasca”, fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfășurarea unei licitații publice”.
Al doilea inculpat, Anghel Florin Serghei era la momentul respectiv președintele Consiliului Județean Prahova. El este acuzat că ”a emis o procură autentificată prin care Cornea Dănuț Marcel era împuternicit să vândă integral activul „Cazarma 1375 - Ciuperceasca” către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare”.
Andreea Cosma, la data respectivă notar public a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul „Ciuperceasca”, fără respectarea dispozițiilor legale în vigoare privind achizițiile publice și fără a se ține seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare „Valori de piață-etalon minim informativ” practicat de Camera Notarilor Publici Prahova, notează DNA.