Ancheta privind ajutorul de stat primit de Oltchim, încheiată de Comisia Europeană

Ancheta privind ajutorul de stat primit de Oltchim, încheiată de Comisia Europeană Sursa foto: arhiva EVZ

Ancheta privind sprijinul acordat de stat către fosta companie petrochimică Oltchim a fost încheiată de Comisia Europeană pentru că a rămas fără obiectul investigației. Oltchim a intrat în faliment în mai 2019

În decembrie 2018, Comisia Europeană a stabilit că Oltchim a primit ajutoare de la statul român de aproximativ 335 de milioane de euro. Ajutoarele erau incompatibile cu legislația Uniunii Europene. Guvernul României a fost obligat să recupereze suma de bani de la companie. Decizia comisiei a fost atacată de administratorii judiciari ai Oltchim la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Decizia pe care a luat-o Curtea de Justiție a Uniunii Europene în anul 2019

Un an mai târziu, CJUE a anulat decizia Comisiei din 2018 deoarece a stabilit că Executivul Uniunii Europene nu a reușit să arate că două dintre măsurile de sprijin considerate incompatibile au fost ajutoare de stat. Cele două măsuri sunt: neexecutarea datoriilor și anularea datoriilor.

Investigația comisiei a rămas deschisă pentru cele două măsuri amintite, a explicat comisia conform hotărârii Tribunalului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oltchim a intrat în faliment după ce a reușit să vândă principalele active de producție cu 127 de milioane de euro. Au fost cumpărate de compania Chimcomplex deținută de omul de afaceri Ștefan Vuza.

Potrivit unui comunicat emis de Executivul Uniunii Europene, investigația comisiei a rămas fără obiect. Așadar, în acest context, Comisia Europeană a fost nevoită să închidă investigația.