Comisia Europeană, schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane euro. Ce va cuprinde marele proiect

Comisia Europeană, schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane euro. Ce va cuprinde marele proiect Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Scopul este de a face noi suprafețe împădurite pentru un climat pozitiv.

Comisia aprobă o schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență pentru a sprijini crearea de noi suprafețe împădurite. Schema, care se va desfășura până la 30 iunie 2026, vrea să sprijine proprietarii de terenuri agricole adecvate pentru împădurire în vederea creării de noi suprafețe împădurite, ceea ce va avea un impact climatic pozitiv pe termen lung.

În cadrul schemei, se va oferi sprijin sub forma unor granturi directe proprietarilor publici și privați de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, inclusiv municipalităților, precum și asociațiilor acestora. Pentru a beneficia de ajutor, proprietarii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puțin 0,5 ha sau cordoane forestiere (adică rânduri de arbori și arbuști pentru a proteja terenurile agricole împotriva eroziunii eoliene și a secetei) cu o suprafață de cel puțin 0,1 ha.

Mesajul Ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că timpul de defrişări masive în care "a dispărut pădurea de pe versanţi", nu mai există. Lucrurile s-au schimbat după ce a fost înăsprită legislaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: wikimedia

"Pot să afirm fără să exagerez că acele vremuri cu defrişările masive unde au dispărut versanţi sau pădurea de pe versanţi, acolo unde zeci, sute de hectare au fost tăiate ilegal, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în ţară. Am rugat şi ONG-urile, începând de anul trecut, să-mi arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă ilegală pe zeci de hectare sau sute de hectare, asemenea fapte nu se mai comit pentru că măsurile luate de Parlament, legislaţia înăsprită, pedepsele majorate, criminalizarea acestor tăieri şi introducerea SUMAL II împreună au stopat un fenomen care a generalizat sau a caracterizat România acum cinci sau zece ani", a explicat ministrul Mediului.

"Într-adevăr, există în continuare tăieri ilegale, dar ele sunt în zonele unde se exploatează legal şi de unde hoţii mai încearcă să suplimenteze cantităţile tăiate şi se transportă pe drumurile publice. Multe dintre aceste fapte sunt prinse. Sunt peste 20.000 de controale desfăşurate de organele de anchetă Poliţia şi Garda Forestieră annual şi au fost dublate practic contravenţiile, au fost dublate şi sancţiunile penale, cel puţin în dosarele întocmite de Garda Forestieră", a mai afirmat Tanczos Barna.