Brexit: Comisia Europeană deschide trei proceduri de infringement contra Regatului Unit
- Dragoș Lefterescu
- 16 iunie 2022, 12:35
Comisia Europeană va redeschide trei proceduri de infringement contra Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care fuseseră suspendate anterior.
Comisia Europeană a anunţat miercuri că relansează o procedură de infringement contra Londrei şi începe altele două, acţiuni care pot duce în final la sancţiuni prin intermediul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Comisarul european Maros Sefcovic a anunţat-o la finalul dimineţii, în conferinţă de presă, ca reacţie la proiectul de lege făcut public oficial la începutul săptămânii de către Londra.
Prin acest text depus la Camera Comunelor, guvernul lui Boris Johnson urmăreşte să elimine o parte din acordul care a fost încheiat cu UE pe tema Irlandei de Nord, teritoriu care îşi păstrează un statut deosebit după Brexit, scrie La Libre Belgique.
Acuzațiile unui slovac: Londra și-a confirmat intenția de a încălca unilateral legislația internațională
Londra şi-a confirmat astfel intenţia de „a încălca unilateral legislaţia internaţională”, a criticat Maros Sefcovic miercuri. „Nu există justificare legală, nici justificare politică pentru un asemenea atac unilateral la un acord internaţional”, a criticat el. „Să spunem lucrurilor pe nume. Este ilegal”.
Slovacul răspundea astfel la distanţă unor afirmaţii ale secretarului de stat britanic, Liz Truss, care sugera la începutul săptămânii că Londra acţionează absolut legal.
Procedura de infringement fusese întreruptă pentru negocierile privind protocolul pentru Irlanda de Nord
Comisia Europeană va relansa o procedură de infringement care fusese întreruptă pentru a lăsa spaţiu negocierii privind protocolul pentru Irlanda de Nord, a arătat comisarul. În această procedură lansată în martie 2021, dacă Londra nu răspunde satisfăcător în termen de două luni, am putea duce dosarul la Curtea de Justiţie".
În paralel, Bruxelles-ul a decis miercuri să lanseze două noi proceduri de infringement, "una pentru că nu s-au realizat controalele necesare la posturile de control din Irlanda de Nord, cu personal şi infrastructură adecvate" şi cealaltă "pentru că nu s-au furnizat către UE statistici de comerţ esenţiale pentru a permite protejarea pieţei unice". (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)