Evenimentul Zilei > International > Ancheta OMS nu oferă niciun răspuns definitiv cu privire la originea Covid-19
Ancheta OMS nu oferă niciun răspuns definitiv cu privire la originea Covid-19

Ancheta OMS nu oferă niciun răspuns definitiv cu privire la originea Covid-19

COURRIER INTERNATIONAL. După douăsprezece zile de investigații controversate în Wuhan, o echipă de experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății nu a reușit să definească exact de unde a venit Covid-19.

„Ancheta OMS nu începuse sub cele mai bune auspicii”, amintește „Le Temps”. Au fost necesare luni de negocieri pentru ca Beijingul să accepte o anchetă independentă a experților, iar echipa a petrecut două săptămâni în carantină după ce a ajuns în China.

„Chiar și așa, nu se poate spune că autoritățile chineze au cooperat așa cum ar fi trebuit din start. Un management obsedat de secret, inclusiv cu privire la chestiuni banale, a reacționat agresiv la cererile venite din alte țări, cum ar fi Australia, de a examina originea pandemiei de către experți independenți, folosind metode științifice”, semnalează şi cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

OMS a fost criticată pentru atitudinea sa conciliantă faţă de regimul de la Beijing. Donald Trump a avansat chiar această explicație pentru a justifica retragerea Statelor Unite din organizație. „Comportamentul său față de China a distrus deja multă încredere. Ar fi putut rerecâștiga această încredere în Wuhan. Dar nu a făcut-o”, critică „Süddeutsche Zeitung”.

Pentru „The New York Times”, concluziile anchetei „oferă Beijingului o victorie în ceea ce privește relațiile publice”. Experții OMS i-au lăudat pe oficialii chinezi și „au deschis ușa” teoriei unei origini exterioare, „o idee puțin susținută de oamenii de știință din afara Chinei”.

Chestionat de cotidianul american, Daniel R. Lucey, specialist în boli infecțioase la Universitatea Georgetown, avertizează, totuși, că OMS va trebui la un moment dat să furnizeze dovezi pentru a valida teoria chineză: „dacă echipa nu găsește nimic substanțial, oamenii vor risca să creadă că această expertiză a fost doar un simulacru”. (Rador)

https://www.courrierinternational.com/article/coronavirus-lenquete-de-loms-napporte-aucune-reponse-definitive-sur-lorigine-du-covid-19

PAGINA ANTERIOARA