Evenimentul Zilei > Social > Anchetă de amploare după incendiul de pe nava Hercules. Directorul Agenției de Salvare pe Mare, demis
Anchetă de amploare după incendiul de pe nava Hercules. Directorul Agenției de Salvare pe Mare, demis

Anchetă de amploare după incendiul de pe nava Hercules. Directorul Agenției de Salvare pe Mare, demis

Poliția Transporturi Maritime a deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă după incendiul izbucnit joi la bordul navei Hercules, aflată în reparații, aparținând Agenției Române de Salvare Vieți Omenești pe Mare (ARSVOM). Guvernul alocase în luna martie aproape 10 milioane de euro pentru retehnologizarea navei. Directorul ARSVOM, Dan Manole, a fost demis din funcție, seara trecută, de ministerul Transporturilor.

În urma incendiului din compartimentul motoare al navei Hercules s-au produs pagube de peste 150.000 de euro. Potrivit ISU Dobrogea, a ars instalația electrică din sala motoarelor, echipamente electrice, tabloul electric, vopseaua de pe pereți și aparatură. Polițiștii de la Transporturi au întocmit dosar penal pentru distrugere din culpă. Hercules era în reparații, în martie a.c. guvernul alocase 47,5 milioane de lei pentru retehnologizarea uriașului remorcher folosit de 28 de ani în intervenții de salvare pe mare. Pe lângă echipele de muncitori ale contractorului lucrărilor de reparații, vor fi luați la întrebări și membrii echipajului navei, specializați, de altfel, în acțiuni de salvare, spun surse din anchetă. 

Din primele cercetări, se pare incendiul a izbucnit în timp ce un muncitor lucra cu flacără deschisă, sudând un perete în compartimentul motoare. Avea patru extinctoare la îndemână. A folosit unul și, după ce l-a golit, a văzut că flăcările se extind și a fugit afară alertându-și colegii. Luase foc de la mâzga și reziduurile de pe pereți.. A fost afectat compartimentul mașini, la motoarele auxiliare. Lucrările de retehnologizare ale navei fuseseră efectuate în proporție de 95%. În luna noiembrie, Hercules trebuia să iasă în probe de mare, timp de trei luni. Termenul de predare va fi astfel întârziat cu perioada corespunzătoare a reparării pagubelor incendiului, cel mai probabil în luna aprilie 2018. Autoritatea Navală Română efectuează , la rândul ei, o anchetă pentru a se constata dacă au fost respectate normele de siguranţă.

Primul cap căzut este al directorului ARSVOM. “Secretarul de Stat responsabil cu domeniul naval, Ionel Minea, a analizat, astăzi, la Constanta, cauzele care au dus la producerea incendiului de la bordul navei Hercules. Secretarul de Stat a dispus demiterea de urgență a lui Daniel Manole, directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM). Totodată,secretarul de stat, a dispus măsuri ferme ca asemenea situații să nu se mai repete. Incendiul pe nava Hercules din Portul Constanța a izbucnit ieri, in jurul pranzului, cand flacarile au cuprins sala motoarelor. După câteva ore incendiul a fost stins. Nu au fost victime omenești”, se arată într-un comunicat, trimis seara trecută, de la Ministerul Transporturilor.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: