Anca Dragu, atac la PSD: Ar fi fost loc ca să crească pensiile cu mai mult de 10%
- Simona Suciu
- 28 ianuarie 2022, 10:38
Fostul ministru de finanțe Anca Dragu spune că PSD ar fi putut mări pensiile cu mai mult de 10%. Declarația vine după ce și între PNL și PSD au existat replici acide pe tema pensiilor.
Anca Dragu (USR) și fost ministru de finanțe a declarat joi la Antena 3 că pensionarii ar fi putut avea parte de o indexare a pensiilor mai mare de 10% în 2022. Senatoarea a spus că valoarea pensiilor reprezintă 7,54% din PIB, fără a socoti și pensiile speciale.
„Ar fi fost loc ca în 2022 pensiile să crească cu mai mult de 10%. Ar fi fost loc ca PSD să vină cu o creștere mult mai generoasă. Ar mai fi 1,5% din PIB care se pot aloca către pensii”, a precizat fostul ministru de Finanțe.
În multe țări europene precum Italia, Portugalia, Franța, Austria, Spania sau Belgia valoarea pensiilor se apropie de 18% din PIB, dar și veniturile acestor state sunt peste cele ale României.
Contre între PSD și PNL pe tema pensiilor
Declarația Ancăi Dragu vine după ce și între PSD și PNL au existat contre pe tema pensiilor. Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol a postat, joi, pe Facebook un mesaj în care declarară că pensionarii au devenit generația de sacrificiu a României.
„Eu sunt sătulă de momentele în care, dacă este nevoie să fie cineva sacrificat pentru a face economii la buget, spre exemplu, se alege sacrificarea pensionarilor. Pensionarii România au ajuns generație de sacrificiu în timpul guvernărilor de dreapta. Vom vedea care va fi poziția Comisiei Europene în această discuție, dar sper să se înțeleagă că România este încă o țară în care pentru mulți români viața de pensionar înseamnă o permanentă luptă pentru supraviețuire. Și avem datoria să îi protejăm pe pensionari.“, a postat Laura Vicol, deputat PSD, pe Facebook.
Florin Cîțu nu cedează
Florin Cîțu, iiderul PNL a afirmat că forma actuală a PNRR este cea finală. Drept urmare, nu este normal să fie reluată procedura de negociere deoarece acest lucru va avea consecințe destul de neplăcute.
Am promis la un moment dat că nu vom introduce taxe și nu o vom face. Nu schimbăm sistemul de impozitare, cota unică rămâne. Am spus atunci când am negociat că aceasta este forma finală a PNRR-ului am fost de acord cu toții, am semnat o formă finală a PNRR-ului și am spus că nu vor reveni asupra lui pentru că asta ar însemna să reluăm toată procedura de negociere, asta înseamnă să aruncăm la coș 30 de milioane de euro. Nu voi permite niciodată așa ceva. Ne interesează reforma pensiilor, (…), să fie sustenabile ca să nu avem probleme cu plata pensiilor în 2030 spre exemplu. Ne interesează reforma salarizării, reforma administrației publice, programul România Educată și reorganizarea administrativ-teritorială“, a declarat Florin Cîţu.