Evenimentul Zilei > Politica > Se face curățenie în politică! Laura Vicol pune tunurile pe infractori. Toți cei care au călcat în picioare minorii vor plăti cu vârf și îndesat
Se face curățenie în politică! Laura Vicol pune tunurile pe infractori. Toți cei care au călcat în picioare minorii vor plăti cu vârf și îndesat

Se face curățenie în politică! Laura Vicol pune tunurile pe infractori. Toți cei care au călcat în picioare minorii vor plăti cu vârf și îndesat

Politicienii condamnați pentru infracțiuni sexuale ar putea să își piardă toate drepturile electorale și să fie, astfel, excluși din sectorul politic. Măsura se va aplica în cazul în care un nou proiect de lege, anunțat de președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, va trece de votul camerelor Parlamentului. Infracțiunile sexuale reprezintă fapte „foarte grave” și trebuie sancționate „extrem de dur”, a subliniat social-democrata.

Scaunele politicienilor români condamnați pentru infracțiuni sexuale ar putea să se clatine. Dacă până în prezent interzicerea drepturilor electorale s-a decis în instanță, demersurile ar putea să sufere modificări. Laura Vicol, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, pune tunurile pe infractorii strecurați în clasa politică.

Pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Comisiei Juridice din Camera Deputaților se află o nouă inițiativă de lege care prevede pierderea drepturilor electorale ale politicienilor condamnați pentru infracțiuni sexuale.

Condamnații pentru infracțiuni sexuale, eliminați din politică

„Am pe ordinea de zi un proiect prin care aleșii locali condamnați pentru infracțiuni de natură sexuală să aibă interdicția de a mai candida. Pentru că, în acest moment, o instanță poate decide ca un cetățean cu o condamnare de acest fel să poată participa sau nu la alegeri.

Prin noul proiect, cineva condamnat pentru o astfel de infracțiune (n.r.-sexuală) nu va mai avea posibilitatea de a candida”, a declarat președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Laura Vicol: „Trebuie sancționate extrem de dur”

Laura Vicol a mai precizat că, în opinia sa, astfel de personaje nu-și au locul în funcții publice. „Nu au ce căuta în societate, în general”, a subliniat social-democrata.

„Sunt infracțiuni foarte grave, care ar trebui sancționate extrem de dur. Una dintre inițiativele legislative la care lucrez vizează și infracțiunile sexuale care au drept victime minorii”, a mai transmis Laura Vicol într-o intervenție la alephnews.

Poziția președintelui Comisiei Juridice din Camera Deputaților vine în contextul în care infracțiunile sexuale comise împotriva minorilor din România sunt în creștere. Același organ din cadrul Senatului, însă, a lansat diverse avertismente în acest sens.

Guvernanții au transmis în repetate rânduri, în spațiul public, că în astfel de situații infractorilor ar trebui să li se restricționeze libertatea. De altfel, există și o directivă europeană care trebuie transpusă la nivelul statului român, însă multe dintre mesajele guvernanților au rămas doar la nivelul de declarații.