Ai voie să bei și să mănânci înainte de analize? Cum te pregătești pentru recoltarea de sânge

Ai voie să bei și să mănânci înainte de analize? Cum te pregătești pentru recoltarea de sânge Sursa: Arhiva EVZ

Analizele de sânge pot fi afectate de mâncarea și băuturile consumate înainte. Valorile glicemiei, profilul lipidic, enzimele, vitaminele și mineralele pot avea valori modificate dacă nu facem un repaus alimentar.

Analizele de sânge. Ce nu ai voie să faci înainte de recoltarea probelor

Pentru analizele de sânge se recomandă un repaus alimentar de 8-12 ore. Intervalul variază în funcție de testele recomandate, iar medicul ar trebui să-ți precizeze numărul exact de ore în care nu ai voie să mănânci și să bei.

De obicei, analizele de sânge sunt programate dimineața, astfel încât pacienții să nu resimtă efectele repausului alimentar. Dacă, de exemplu, ești programat la recoltare la ora 8.00 dimineața, nu ar trebui să mai mănânci după ora 20.00 sau de la miezul nopții, în funcție de intervalul recomandat.

Există și teste care nu necesită restricții alimentare, potrivit informațiilor publicate de Serviciul Naţional de Sănătate britanic (NHS). Nivelul unor hormoni, de exemplu, nu este influențat de alimentele pe care le consumăm înainte de recoltare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eprubete, Laborator, Medical, FundalAnalizele de sânge. Sursa foto: Pixabay

De ce nu ai voie să mănânci înainte de analizele de sânge

O bună parte dintre analizele de sânge sunt influențate de alimentație și impun recoltarea „a jeun”, adică pe nemâncate. Alimentele și băuturile pot conține substanțe și nutrienți care, odată asimilate în sânge, modifică temporar anumiți parametri ai sângelui. Acest lucru poate interfera cu măsurătorile, ducând la rezultate incorecte ale analizelor.

Te-ai întrebat probabil dacă ai voie să bei apă înainte de analizele de sânge, iar vestea bună este că nu ai această restricție atâta vreme cât medicul nu îți contraindică acest lucru. Hidratarea este chiar recomandată, pentru că poate ajuta la obținerea unor rezultate mai exacte pentru unele analize. Dar sunt analize care nu recomandă consumul de apă deoarece lichidele „spală” zona de recoltare de posibili agenți patogeni care, altfel, ar putea fi identificați în proba prelevată.

Test, Tub, Laborator, Medical, CercetareAnalizele de sânge. Sursa foto: Pixabay

Analizele de sânge. Fumatul și consumul de cafea înainte de recoltare

În general, se recomandă să eviți fumatul și cafeaua înainte de analizele de sânge pentru a obține rezultate precise. Fumatul, de exemplu, poate crește nivelul unor markeri inflamatori din sânge, cum este proteina C reactivă (PCR). evaluarea nivelului acestei proteine este recomandată pentru evaluarea stării inflamatorii a organismului. Fumul de țigară afectează și rezultatul unei analize numite gazometrie arterială, pentru că influențează nivelul oxigenului și altor gaze din sânge.

Cât despre cafea, și ea poate afecta temporar nivelurile unor markeri sau substanțe din sânge: glucoza, testele pentru evaluarea funcției hepatice (ALT și AST) și markerii inflamatori (proteina C reactivă și factorul reumatoid). Mai multe informații despre acest subiect găsiți pe site-ul medicool.ro.