Mii de persoane au protestat duminică la Amsterdam împotriva guvernului olandez şi a lockdown-ului decis în contextul pandemiei de coronavirus. Forţele de ordine au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea.
Amsterdamul se ridică împotriva lockdown-ului. Protestatarii s-au adunat într-o piață din fața galeriilor de artă Rijksmuseum și Muzeul Van Gogh, purtând pancarte pe care scria „Libertate: oprește acest asediu” și scandând „Ce vrem? Libertate! ”.
Miting neautorizat fără mască sau reguli de distanțare socială
Niciunul dintre participanții la protest nu purta mască, care nu este obligatorie. Ei nu au respectat nici regulile de distanțare socială.
Mitingul a fost unul neautorizat, autoritățile respingând cererea de protest care urma să se desfășoare în Piața Muzeului. Manifestanții au refuzat să plece atunci când poliția le-a solicitat acest lucru. Unii dintre aceștia chiar au aruncat cu artificii.
Amsterdamul se ridică împotriva lockdown-ului. Polițiștii au folosit tunuri de apă
Polițiștii au folosit apoi tunuri de apă în încercarea de a dispersa adunarea, consemnează Reuters.
Guvernul a închis școlile și majoritatea magazinelor în decembrie pentru a încerca să oprească creșterea numărului de cazuri COVID-19. În această săptămână măsura a fost relungită cu încă trei săptămâni.
În primele zile ale pandemiei, Olanda era, în general, mai reticentă decât majoritatea vecinilor săi de a impune restricții sociale. Dar în timpul celui de-al doilea val, din iarnă, a fost forțată de răspândirea rapidă a infecțiilor.
Europa se precipită. Un protest anti-lockdown soldat cu arestări, la Viena
Mii de oameni au participat la un protest la Viena împotriva restricţiilor din pandemie. În total, peste 10.000 de persoane au luat parte la protestul de sâmbătă, inclusiv membri ai extremei-drepte. Poliția a operat arestări.
Poliția austriacă a arestat 23 de persoane și a deschis dosare altor 300 de manifestanți în urma protestului de sâmbătă de la Viena.
Forțele de ordine spus duminică că demonstranții nu au respectat distanță impusă și nu au purtat măști. Șase dintre suspecții luați în custodie au fost acuzați că s-au opus autorității statului. Protestul a început pașnic, dar ulterior unii jurnaliști au relatat că au fost amenințați.
Manifestanţii, mulţi fără măşti, au scandat şi au afişat mesaje de genul: „Kurz trebuie să plece”. Printre participanți s-a aflat și politicianul de extremă-dreapta și fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache