Americanii se pregătesc pentru ce-i mai rău: Un nou uragan „Katrina”, care a ucis peste 1.800 de oameni în 2005, amenință zonele de coastă

Americanii se pregătesc pentru ce-i mai rău: Un nou uragan „Katrina”, care a ucis peste 1.800 de oameni în 2005, amenință zonele de coastă Un Tik Toker spune că vor avea loc 5 evenimente dezastruoase în 2024. Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Furtuna perfectă” din 2005 s-ar putea repeta din nou. Agenția meteorologică SUA prognozează un an cu furtuni deosebit de violente în Atlanticul de Nord. Este al șaptelea an consecutiv când meteorologii emit astfel de avertismente. Cercetătorii din domeniu sunt îngrijorați de o posibilă confruntare cu un caz „Katrina”, uraganele din această vară fiind alimentate și de temperaturile deosebit de ridicate.

Sezonul uraganelor a început în Atlantic, oficial, pe data de 1 iunie. Cercetătorii au puține îndoieli privind violența acestora în următoarele șase luni de zile în sudul Statelor Unite, Caraibe și în unele părți ale Mexicului. Anul 2022, an record din acest punct de vedere, cu 30 de cicloane tropicale, nu riscă să se repete. Totuși, persoanele care locuiesc în zonele de coastă sunt amenințate de dezastre peste medie, potrivit prognozelor Agenției Meteorologice SUA, NOAA.

Un nou uragan Katrina în vara lui 2022?!

Meteorologii NOAA vorbesc despre până la 21 de furtuni care se vor manifesta în zonele de coastă. Spre comparație, media pe termen lung în aceste regiuni este de doar aproximativ 14. Și mai este o problemă, potrivit avertismentelor NOAA: în acest an, uraganele vor fi extrem de violente.

Meteorologii prezic că furtunile ar putea conduce la apariția a până la zece uragane cu viteze ale vântului de peste 119 kilometri pe oră. Șase dintre acestea s-ar putea încadra în categoriile 3, 4 sau chiar 5, care provoacă o mulțime de decese în rândul oamenilor și consecințe devastatoare, dacă lovesc în zonele locuite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceea ce îi alarmează în mod deosebit pe unii cercetători este faptul că „o mare parte din ceea ce are nevoie un uragan pentru a-și maximiza potențialul distructiv atinge un nivel excesiv” în acest an. Circumstanțele ar putea fi chiar favorabile unei „furtuni perfecte” - asemănătoare celei din 2005.

Atunci, uraganul „Katrina” a căpătat o forță masivă deasupra Golfului Mexic, înainte de a lovi Coasta Golfului și în special New Orleans, ucigând peste 1.800 de persoane și provocând pagube materiale de peste 100 de miliarde de dolari.

„La Niña” încurajează din nou furtunile

În acest an, unele dintre vânturile înalte de deasupra Atlanticului de Nord care, în mod normal, contracarează formarea uraganelor sunt absente, potrivit meteorologilor. Aceștia au explicat că, din punct de vedere meteorologic, anul 2022, ca și ceilalți doi ani precedenți, va fi din nou modelat de fenomenul meteorologic „La Niña”. Printre altele, acesta modifică curenții marini și aerieni într-o mare parte a lumii și facilitează, astfel, dezvoltarea furtunilor în largul Americii de Nord.

Uraganele se pot forma doar atunci când apa de la suprafața mării atinge o temperatură de cel puțin 26 de grade Celsius, iar această limită minimă nu este deloc un obstacol în anul curent. Golful Mexic era deja semnificativ mai cald la jumătatea lunii mai 2022, chiar înainte ca majoritatea statelor americane să fie afectate de un val de căldură istoric, care se poate datora, de asemenea, schimbărilor climatice. Apa caldă a mării acționează ca o „poțiune magică” asupra zonelor de presiune joasă, oferindu-le mai multă umiditate, care se poate manifesta pe kilometri întregi. Un uragan hrănit în acest fel își poate crește intensitatea de mai multe ori pe durata a doar câteva ore.

Temperatura apei este prea mare

În următoarele săptămâni și luni, este de temut că o cantitate deosebit de mare de căldură se va concentra în Golful Mexic - chiar și la o adâncime de 150 de metri și mai mult. Există riscul ca cel puțin o furtună să folosească aceste rezerve de energie pentru a se hrăni cu ele, explică meteorologii, citați de Der Spiegel.

Pentru această căldură este de vină un puternic curent oceanic natural, numit „Loop Current”. Acesta transportă apă subtropicală din Caraibe în Golf, care curge într-o buclă de până la 300 de kilometri lățime, mai întâi spre nord și apoi spre sud-est, spre Florida. Când traiectoria unei furtuni și a unui curent cald se intersectează, se semnalează întotdeauna situații de pericol.

Dacă acest lucru se întâmplă în apropierea coastei Americii de Nord, lucrurile devin și mai grave, pentru că un uragan încurajat de temperaturile ridicate poate lovi zonele rezidențiale cu forță maximă.