De asemenea, se știe că trăiesc unde este frig și că sunt mari, albi și trăiesc în zonele înghețate ale Oceanului Arctic.

Aceste animale superbe pot fi întâlnite în America de Nord și în Eurasia, de cele mai multe ori la nord de Cercul Polar.

Denumirea științifică „ursus maritimus” vine din latină, unde „ursus” înseamnă „urs” și „maritimum” înseamnă „care aparține mării”.

Un urs polar poate atinge greutatea de 800 kg, adică greutatea a zece oameni și pot să aibă o lungime de până la 2,5 m.

În timpul iernii, urșii polari stau în apropierea gheții sau chiar pe gheață. Nu le este frig deloc pentru că sub blană au un strat gros de grăsime care le ține de cald.

Pielea lor este, de fapt, neagră. Singurul motiv pentru care par albi este că blana lor este translucidă și reflectă lumina.

Urșii polari, contrar faptului că par aminale masive, sunt înotători foarte buni. Atunci când vânează, urșii polari pot atinge viteza de 10 km/h.

Labele mari sunt adevărate vâsle ceea ce îi ajută să înoate fără oprire ore și chiar zile întregi. Asta le permite să economisească energie, ceea ce înseamnă că pot să înoate pe distanțe mari fără să obosească. Un urs polar poate parcurge aproximativ 3.000 km căutând hrană.

Această specie de urși este carnivoră. În proporție de 70%, urșii polari se hrănesc cu carne, principala lor pradă fiind focile..

Perioada de împerechere a urșilor albi începe primăvara, în martie, și ține până în iunie, iar o femelă face în medie doi pui. Aceștia stau cu mama lor până la vârsta de doi sau trei ani.

În urmă cu câțiva ani s-a reușit împerecherea unui urs polar cu un urs grizzly. Acești hibrizi pot fi aduși pe lume doar de femelele de urs polar, și cresc ca urșii polari, însă au blana maro.