Evenimentul Zilei > Monden > Povestea fabuloasă a Ninei, femeia care l-a iubit toată viața pe Ion Iliescu
Povestea fabuloasă a Ninei, femeia care l-a iubit toată viața pe Ion Iliescu

Povestea fabuloasă a Ninei, femeia care l-a iubit toată viața pe Ion Iliescu

Despre Nina Iliescu nu se cunosc prea multe. Știm doar că a fost Prima Doamnă a României democrate și că este soția lui Ion Iliescu de 69 de ani. A fost o prezență foarte discretă și am văzut-o doar când a votat. De ce Nina Iliescu a stat în umbra soțului ei.

După schimbarea bruscă de regim politic din decembrie 1989, Ion Iliescu a preluat puterea în stat, iar începând de atunci, Nina Iliescu devine Prima Doamnă a statului român democratic. De ce Nina Iliescu a stat în umbra soțului ei.

De ce Nina Iliescu a stat în umbra soțului ei

Nina Iliescu a împlinit 90 de ani, la fel ca soțul ei, Ion Iliescu. Cei doi nu au mai apărut în public, invocând starea de sănătate. De altfel, Nina Iliescu a fost mereu în umbra soțului ei, chiar și când era Prima Doamnă a României democrate. Unul dintre motivele pentru care Nina Iliescu a stat în umbra soțului ei a fost Elena Ceaușescu. Nu voia să fie comparată cu acesta: ambele aveau același nume, Elena, și aceeași profesie, doctor în chimie.

Nina Iliescu este inginer de profesie, cu un parcurs profesional excepțional. A fost cercetător științific în domeniul coroziunii metalelor. A fost absolventă a Univerității de Stat din Moscova, doctor în chimie. Conform martorilor de la acea vreme, Elena Ceaușescu era invidioasă pe faptul că Nina Iliescu era extrem de respectată în comunitatea cercetătorilor științifici, iar pe deasupra era și o femeie foarte frumoasă.

”Odioasa” ar fi cerut membrilor partidului ca soția lui Ion Iliescu să elaboreze lucrări științifice de anvergură, iar mai apoi să o lase pe ea să și le însușească. Aflat la început de drum în cariera politică, Ion Iliescu nu dorea sub nici o formă să se pună rău cu partidul, așa că și-a convins soția să coopereze.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.