Americanii așteaptă alegerile cu glonțul pe țeavă. Ruperi la vânzările de arme

De la zonele rurale la marile metropole, o frenezie a cumpărării de arme i-a cuprins pe americani, reflectând o anxietate din ce în ce mai mare cu privire în fața creșterii pandemiei, a violențelor foarte mediatizate și a unui climat politic tensionat.

Cu antifoane pe urechi și cu picioarele depărtate, Brenda Dumas își îndreaptă pistolul nou-nouț către o țintă din carton. „Luptă”, strigă instructorul. Detonațiile armei răsună în poiana Academiei Boondocks Firearms Academy, în suburbia orașului Jackson, în sudul Statelor Unite.

„Vreau să fiu capabilă să mă pot proteja”, spune această femeia albă care tocmai și-a cumpărat prima armă și-a convins soțul să urmeze un curs de tir.

„Mă simt puțin mai puțin în siguranță din cauza tuturor violențelor pe care le vedem la televizor”, cu care „nu sunt filosofic de acord ”, a declarat ea pentru AFP.

De la moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de un polițist alb, la sfârșitul lunii mai, Statele Unite au fost traversate de un val de proteste anti-rasiste care, deseori, au degenerate în violență.

Președintele Donald Trump denunță haosul orchestrat de extrema stângă și promite că va restabili „legea și ordinea” dacă va câștiga un al doilea mandate, la 3 noiembrie.

„A manifesta este un drept, acești oameni nu creează haos”, a replicat un afro-american înscris la aceeași lecții de tras cu arma ca Brenda Dumas. „Avem un președinte care, în loc să calmeze lucrurile, face exact invers”, a spus el, sub condiția anonimatului.

În „această perioadă complicată”, în care milițiile de extremă dreaptă au provocat manifestanții pe alocuri, și el a considerat oportun să-și completeze arsenalul cu o armă de mână, pe care o poată purta asupra sa, spre deosebire de puștile sale.

Omucideri

La 2.000 de kilometri distanță, în metropola din New York, clienții așteaptă în fața magazinunului de arme Coliseum Gun Traders.

„Armele de foc nu făceau parte din stilul meu de viață până de curând”, explică Al Materazo, care a venit să se aprovizioneze cu muniție. În februarie, însă, a cumpărat prima pușcă din cauza pandemiei.

„M-am gândit imediat că oamenii își vor pierde slujba, că vor fi mai puțini bani și că spargerile ar putea crește”, explică el. „Am vrut să-mi pot proteja familia”.

De atunci, acest bărbat alb de vârstă medie și-a cumpărat o a doua armă, de data motivate de „climatul politic și revoltele”.

Edwin Tavares, în vârstă de 51 de ani, notează un alt factor îngrijorător: creșterea criminalității în New York, unde omuciderile au crescut cu 40% în primele nouă luni ale anului și incidentele cu foc de armă cu 91%.

„Cu apeluri de reducere a fondurilor poliției și denigrarea agenților”, auzite în timpul protestelor Black Lives Matter, „se pare că acum depinde de noi să luptăm împotriva criminalității”, afirmă el.

În interiorul magazinului Coliseum Gun Traders, proprietarul, Andrew Chernoff, este uimit să vadă atâți client în ultimele luni. „Se întâmplă din februarie, este cea mai lungă tendință pe care am văzut-o în întreaga mea carieră, este o nebunie!”.

Potrivit acestuia, toate profilurile de cumpărători se regăsesc în magazinul său, „de la vârste de la 18 la  80 de ani”, „de la șofer de autogunoieră și până la funcționar superior”.

Prețurile sar în aer

„În acest moment, există atât de mulți cumpărători noi încât producătorii se luptă să țină pasul”, adaugă Chad Winkler, manager al Academiei Boondocks. „Există penurie de arme și muniție” în toată țara, notează el.

Drept urmare, prețurile cresc. Unul dintre clienții săi explică faptul că a plătit 800 de dolari pentru a cumpăra o pușcă semiautomată care costă de obicei 499 de dolari.

Și în New York, unde legile privind armele sunt mai stricte decât în ​​Mississippi, cererile de permis sunt în creștere,  spune John DeLoca, proprietarul poligonului de tir Seneca din Queens.

Statisticile poliției federale privind cererile de cazier, obligatorii pentru achiziționarea de arme în magazine, confirmă această grabă: în medie, 2,3 milioane pe lună în 2019, acestea au crescut la 3,9 milioane în iunie, un record istoric.

Chad Winkler își amintește, la rândul său, că există un vârf de vânzări de arme înainte de fiecare alegere prezidențială. Potrivit acestuia, proprietarii de arme, aproximativ 30% dintre adulții din Statele Unite, fac stocuri, de teama unor legi mai dure.

Candidatul democrat Joe Biden, care dorește să interzică puștile de asalt, provoacă îngrijorare în rândul proprietarilor unor astfel de arme care invocă păstrarea drepturile garantate de cel de-al doilea amendament al Constituție.

Oricare ar fi motivațiile cumpărătorilor, un lucru este sigur: „Sectorul nostru va avea un an bun”, a spus Andrew Chernoff  „Este minunat”, adaugă el. „Dar dacă îl privim ca pe o reflectare a ceea ce se întâmplă în țară, este de fapt trist”.