Evenimentul Zilei > International > Trump la beregata lui Biden: „Ce a făcut fiul tău, Joe, pentru a merita 3,5 milioane?”
Trump la beregata lui Biden: „Ce a făcut fiul tău, Joe, pentru a merita 3,5 milioane?”

Trump la beregata lui Biden: „Ce a făcut fiul tău, Joe, pentru a merita 3,5 milioane?”

Afacerile făcute de Hunter Biden în Ucraina, sub oblăduirea politică a tatălui său, sunt piatra de moară care îl poate îneca pe candidatul Democrat.

Joe Biden a respins în cadrul dezbaterii de marți noaptea acuzațiile la adresa activității fiului său în Ucraina și colaborarea acestuia cu compania energetică Burisma.

Candidatul Democrat în alegerile prezidențiale americane a declarat că este „total falsă” dezvăluirea potrivit căreia Hunter Biden ar fi primit 3,5 milioane de dolari prin transfer bancar de la o afaceristă rusă, soția fostului primar al Moscovei.

Dezvăluirea, care apare într-un raport al Senatului SUA din 22 septembrie, nu a fost contestată până acum nici de Joe Biden, nici de echipa sa de campanie, nici de Hunter Biden însuși.

Trump a adus în discuție afacerile „ucrainene” ale lui Hunter cu ocazia uneia dintre numeroasele contre verbale ale primei dezbateri prezidențiale cu Biden Sr., desfășurată noaptea trecută la Cleveland, Ohio.

„Din pură curiozitate, soția primarului Moscovei i-a dat fiului tău 3,5 milioane de dolari. Ce a făcut pentru a-i merita?”

„Nimic nu este adevărat”, s-a grăbit Biden să răspundă. „Total fals. Total fals. Nu este adevărat.”

„Nu a primit 3,5 milioane de dolari, Joe?”, a întrebat Trump, amintind și de sutele de mii de dolari pe care Hunter Biden i-a primit pentru postul său în cadrul consiliului de administrație al Burisma Holding.

„Fiul meu nu a făcut nimic rău la Burisma”, a spus Biden.

Un raport dat publicității de Senat săptămâna trecută afirmă că Elena Baturina, văduva lui Iuri Lujkov, fost primar al Moscovei între 1992 și 2010.

Decedat în 2019, Lujkov a fost co-fondator al actualui partid la putere, Rusia Unită, și un apropiat al lui Vladimir Putin.

Cei 3,5 milioane de dolari de care scrie raportul Senatului SUA au fost virați de Baturina în februarie 2014 în conturile unei companii deținute de Hunter Biden.

„Aceste tranzacții au fost identificate din cauza cazierului juridic al Baturinei”, arată raportul.

Documentul, redactat de senatorii Republicani, citează și documente bancare confidențiale care arată că un om de afaceri chinez, apropiat de Partidul Comunist, a vărsat milioane de dolari în conturile unor companii și bănci care au legături cu Hunter Biden.

Raportul de săptămâna trecută afirmă că relațiile comerciale ale tânărului Biden provoacă îngrijorare în legătură cu posibile infracțiuni bancare și prezentau riscuri de spionaj.

Documentul Senatului se concentrează pe poziția lui Hunter Biden în cadrul consiliului de administrație al Burisma Holding, companie care este de mai multă vreme subiectul unei anchete de corupție în Europa.

În ciuda oricărei experiențe în domeniul energetic, Hunter Biden a fost cooptat în consiliul de administrație al Burisma în 2014, imediat după ce tatăl său, vicepreședinte al lui Barack Obama, a fost desemnat principalul responsabil al relațiilor dintre SUA și Ucraina.

În 2015 și 2016, doi responsabili din cadrul Departamentului de Stat și-au exprimat îngrijorarea că postul deținut de Hunter Biden în consiliul de administrație al Burisma se află în conflict de interese cu poziția ocupată de tatăl său în administrația Obama.

Atât Hunter Biden cât și avocatul său au refuzat să comenteze afirmațiile conținute de raportul Senatului. De asemenea, nici echipa de campanie electorală a lui Joe Biden nu le-a negat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: