Americanii ar promite și luna de pe cer ca să pună mâna pe fondatorul Wikileaks. Bătălie grea în fața instanțelor din Marea Britanie

Americanii ar promite și luna de pe cer ca să pună mâna pe fondatorul Wikileaks. Bătălie grea în fața instanțelor din Marea BritanieSursa foto: Arhiva EVZ

Julian Assange nu va fi reținut într-o închisoare de maxima siguranță dacă va fi extrădat de Marea Britanie în Statele Unite. Aceasta este numai una din promisiuniler pe care le fac americanii pentru a obține victoria într-un proces care durează de ani de zile.

Americanii își doresc să-l aducă pe fondatorul Wikileaks în fața justiției sub acuzația de spionaj.

Assange va fi lăsat să-și execute pedeapsa în Australia, susțin americanii

Deocamdată, însă, justiția din Marea Britanie refuză să-și dea acceptul cu privire la extrădare. Așa că americanii se întrec în promisiuni. Și nu e vorba numai de faptul că Assange nu va fi nevoit să suporte rigorile unei închisori de maximă securitate. Reprezentanții SUA promit, de asemenea, că, dacă Assange va fi condamnat în SUA, i se va permite să-și execute pedeapsa în țara sa natală- Australia. Promisiunile făcute de americani au un motiv bine întemeiat. O instanță britanică inferioară a refuzat acum câteva luni extrădarea, pe motiv că Assange s-ar putea sinucide dacă este deținut în condițiile extrem de grele din închisorile americane. , Înalta Curte a Marii Britanii a acordat guvernului SUA permisiunea de a face apel această decizie, iar judecătorul a ordonat ca Assange să rămână în închisoare în așteptarea unui eventual apel făcut de reprezentanții SUA.

Assange riscă să-și petreacă restul zilelor după gratii

Assange se află în închisoarea Belmarsh din Londra de când a fost arestat în aprilie 2019. Înainte de fi arestat, fondatorul Wikileaks a petrecut șapte ani în interiorul ambasadei Ecuadorului din Londra. Assafge s-a refugiat în această ambasadă în 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia, țară în care era acuzat de viol și agresiune sexuală. Între timp, însă, Suedia a renunțat la cererea de extrădare, pe considerentul că faptele s-au prescris. Procurorii americani îl învinuiec pe Assange de 17 acte de spionaj și de infracțiuni informatice în legătură cu publicarea de către WikiLeaks a mii de documente militare și diplomatice americane. Dacă va fi găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare, Assange poate primi 175 de ani de închisoare.

Procurorii spun că Assange l-a ajutat în mod ilegal pe analistul de informații al armatei americane Chelsea Manning să fure informații diplomatice clasificate și fișiere militare pe care WikiLeaks le-a publicat ulterior. În apărarea lui, avocații lui Assange susțin că acesta acționa ca jurnalist și are dreptul la protecția oferită de libertatea de exprimare dată de Primului Amendament pentru publicarea documentelor care au făcut lumină în ceea ce privește acțiunile militare americane în Irak și Afganistan, scrie site-ul Rețete și Vedete, unde puteți citi și ce îi cere logodnica lui Assange președintelui american Joe Biden.