Evenimentul Zilei > International > Amenințare nucleară pentru România și Republica Moldova. Declarațiile îngrijorătoare ale Moscovei
Amenințare nucleară pentru România și Republica Moldova. Declarațiile îngrijorătoare ale Moscovei

Amenințare nucleară pentru România și Republica Moldova. Declarațiile îngrijorătoare ale Moscovei

Rusia a anunțat că va închide centrala nucleară de la Zaporojie, în cazul în care ucrainenii o vor ataca. Iar specialiștii ruși amenință statele vecine Ucrainei că vor fi afectate de un eventual nor radioactiv, mai ales Republica Moldova și România.

Șantajul nuclear cu centrala de la Zaporojie continuă, având de această dată România și Republica Moldova drept ține. Rusia, care acuză Ucraina că atacă centrala de la Zaporojie, ocupată de trupele lui Vladimir Putin, spune acum că ia în calcul închiderea acesteia.

„Am dori să vă atragem atenția asupra faptului că, în cazul în care evoluția negativă a situației legate de bombardarea centralei nucleare de către Ucraina continuă, problema trecerii unităților 5 și 6 în rezervă poate fi luate în considerare, ceea ce va duce la închiderea centralei nucleare de la Zaporojie”, a declarat generalul Igor Kirillov, șeful trupelor de protecție împotriva radiațiilor ale Forțelor Armate Ruse, citat de Ria Novosti.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei consideră că Rusia plănuiește o „provocare” la centrala nucleară, vineri, anunțând că aici se va afla doar personalul operaţional. Angajați nu vor avea acces în clădire.

Norul radioactiv a ajunge în România

Oamenii de știință de la Institutul ucrainean de Hidrometeorologie au simulat răspândirea radiațiilor în cazul unui dezastru nuclear. Ei au precizat că „norul radioactiv” va fi un pericol pentru Marea Baltică, lovind Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, precum și Belarus. Probleme vor avea și Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ungaria sau Republica Cehă.

Presa de stat din Rusia și Ministerul Apărării au declarat bombardarea centralei de la Zaporojie s-ar putea transforma într-un mare incident nuclear din cauza Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a publicat o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații dacă va fi eliminat 25% din conținutul radioactiv al unui reactor nuclear de la Zaporojie.

Țările vizate în mod special sunt Republica Moldova, jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că o „inspecţie” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară de la Zaporojie este necesară. Cele două țări nu își asumă vina și se acuză reciproc, potrivit The Guardian.