Sancțiunea vine după o investigație a Consiliului Concurenției, demarată în martie 2017, având ca obiect posibila încălcare a unor prevederi din Legea Concurenţei nr. 21/1996, aplicabile pe piaţa serviciilor de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale: perioada vizată de control a fost ianuarie 2011 – iulie 2012.

Raportul de control a fost finalizat în august 2019, Consiliul Concurenței apreciind că Distrigaz Sud Reţele a practicat costuri peste cele practicate pe piață, nejustificate economic, pentru prestarea serviciilor de avizare tehnică şi recepţie tehnică în perioada cercetată, precum şi pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, din 2013 până în prezent. În baza documentului de control, Distrigaz Sud Rețele a fost obligată să plătească aproximativ 17,6 milioane de lei, reprezentând aproximativ 1,44% din cifra de afaceri pe anul 2018.

„Precizăm însă că, începând cu octombrie 2012, prestarea serviciilor de avizare tehnică şi recepţie tehnică nu se mai efectuează de către operatorul de distribuţie, ci este efectuată de orice operator economic agreat de ANRE, facilitându-se, astfel, crearea unor condiţii competitive de piaţă. Această liberalizare a fost realizată şi ca urmare a demersurilor iniţiate de Distrigaz Sud Reţele”, au arătat oficialii companiei.

Distrigaz Sud Reţele este divizia de distribuţie a gazelor şi deserveşte 1,9 milioane de clienţi din Bucureşti şi judeţele Braşov, Covasna, Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Buzău, Călăraşi, Olt, Dolj, Brăila, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Teleorman, Argeş, Prahova, Vâlcea şi Constanţa. Ea a devenit parte a Grupului francez Engie, care a achiziționat, în 2005, fosta companie de distribuţie şi furnizare a gazelor Distrigaz Sud.

 

Te-ar putea interesa și: