Ambasadorului Chinei în Rusia, despre acțiunile NATO în Asia: „Nu poți lăsa lupul să intre la stână". Interviu
- Maria Dima
- 4 august 2023, 07:23
Ambasadorul Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, într-un interviu special acordat Agenţiei TASS, a avertizat țările din Regiunea Asia-Pacific în privinţa sprijinirii expansiunii NATO, a numit extinderea Alianței Nord-Atlantice în Europa drept principalul motiv al agravării crizei ucrainene și a subliniat că acțiunile NATO sunt în contradicţie cu Carta ONU.
- Cum ați caracteriza locul NATO în ordinea mondială existentă?
Z.H.: Ca o rămășiță a Războiului Rece, NATO ar fi trebuit să înceteze să existe odată cu sfârșitul Războiului Rece, dar ea continuă să prospere, fiind alimentată de declanșarea constantă a războaielor și de provocarea de conflicte. De mai bine de 30 de ani, NATO înteţeşte focul peste tot, distrugând stabilitatea și angajându-se în separatism, așa cum s-a întâmplat în Kosovo, Libia și Afganistan. Cele cinci extinderi spre est au afectat serios ordinea și securitatea post-război rece în Europa și au devenit principalul motiv pentru agravarea crizei ucrainene. Faptele au dovedit că oriunde NATO își întinde labele diabolice, oamenii vor muri și nu vor trăi în pace.
- În ultima vreme, NATO a încercat activ să-și extindă influența în regiunea Asia-Pacific. Care este poziţia Beijingului în legătură cu această politică a Alianței?
Z.H.: În ultimii ani, NATO și-a întins brațele tot mai departe, încercând să intervină în afacerile regiunii Asia-Pacific. Doi ani la rând NATO a invitat Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă să participe la summitul Alianței și a semnat un "program individual de parteneriat" cu cele patru țări. NATO intenționează, de asemenea, să deschidă primul său birou de legătură în Japonia în 2024. Dorința sa de a se muta spre est, în regiunea Asia-Pacific, provoacă o mare îngrijorare și obiecția puternică din partea țărilor din regiune. Fostul premier al Australiei, Paul Keating, a scris un articol în care a spus că expansiunea NATO spre est, în regiunea Asia-Pacific, este ca o ciumă şi această frază exprimă îngrijorarea comună a țărilor.
- Urmând o astfel de politică, NATO invocă dreptul la autoapărare colectivă. Cât de justificat este acest lucru, în opinia dumneavoastră?
Z.H.: Trebuie subliniat faptul că extinderea NATO spre est, spre regiunea Asia-Pacific, încalcă grav Carta Națiunilor Unite și nu rezistă niciunei critici din punctul de vedere al dreptului internațional, întrucât, în primul rând, aceasta depăşeşte conceptul de autoapărare colectivă, permisă în Carta ONU. NATO se autointitulează o asociație de apărare colectivă care își exercită dreptul la autoapărare colectivă, dar își continuă expansiunea transfrontalieră, intenționând să provoace o confruntare militară în regiunea Asia-Pacific. Nu există nicio amenințare cu folosirea forței împotriva NATO în regiune, ca să nu mai vorbim de un atac armat. NATO nu are niciun temei legal pentru a invoca dreptul la autoapărare colectivă.
În al doilea rând, aceasta este o încălcare a prevederilor Cartei ONU privind acordurile regionale. Carta prevede clar că Consiliul de Securitate este principalul organ responsabil de menținerea păcii și a securității internaționale și că acordurile sau organismele regionale ar trebui limitate la menținerea păcii și securității în regiune, iar acțiunile corespunzătoare ar trebui autorizate de către Consiliul de Securitate. Extinderea NATO în regiunea Asia-Pacific distruge aria sa geografică autoimpusă, interferează cu mandatul Consiliului de Securitate și încalcă limitele Cartei ONU privind acordurile regionale.
În al treilea rând, NATO s-a distanţat de obiectivele Cartei ONU, care constau în dezvoltarea relațiilor de prietenie între națiuni și consolidarea păcii mondiale. În ciuda păcii și stabilității generale în regiunea Asia-Pacific, NATO insistă asupra desfăşurării de exerciții militare și a așa-numitelor "operațiuni pentru asigurarea libertăţii navigației" în regiune, alimentând tensiunile și creând o confruntare între tabere. Complicând Europa, NATO vrea să distrugă acum şi pacea și liniștea în regiunea Asia-Pacific. Ceea ce face NATO nu contribuie deloc la cauza prieteniei dintre oameni și pace.
- În același timp, Alianța consideră Rusia și China drept o amenințare pentru țările NATO. Cum ați comenta această poziționare?
Z.H.: NATO a devenit de mult un instrument geopolitic al SUA, extinderea sa spre est, în regiunea Asia-Pacific, are scopul de a servi hegemoniei SUA și este asociată cu implementarea strategiei Indo-Pacifice a SUA. Statele Unite ale Americii au adus deja blocul militar AUKUS în regiunea Asia-Pacific și au creat un "mecanism din patru părţi" format din SUA, Japonia, India și Australia și alte "grupuri mici". Acum vor să introducă organizația militară NATO în regiunea Asia-Pacific cu scopul de a integra sistemul de alianțe europene și asiatice pentru a împărți costurile și presiunea, astfel încât SUA să poată suprima și descuraja China și Rusia și să-şi mențină hegemonia globală. După escaladarea totală a crizei ucrainene, SUA au manipulat NATO pentru a avansa așa-numita amenințare chino-rusă și a crea un pretext pentru înaintarea NATO în regiunea Asia-Pacific.
- Care sunt consecințele expansiunii NATO în regiunea Asia-Pacific?
Z.H.: În această eră, țările sunt interdependente și integrate într-o comunitate de destin comun. Deschiderea, incluziunea și cooperarea reciproc avantajoasă reprezintă singura alegere corectă. Mentalitatea Războiului Rece și confruntarea dintre tabere au fost mult timp în contradicție cu cerințele modernității.
Înaintarea NATO către est în regiunea Asia-Pacific nu va face decât să exacerbeze tensiunile regionale, să crească decalajul încrederii, să intensifice cursa înarmărilor, să otrăvească atmosfera de cooperare regională, să provoace confruntări între tabere și chiar un nou război rece. Extinderea NATO în regiunea Asia-Pacific nu primește sprijin și se confruntă cu rezistența comunității internaționale, chiar și printre membrii NATO auzindu-se voci de opoziție. Nu cu mult timp în urmă, președintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a opus public creării unui birou de legătură NATO în Japonia, subliniind că "Carta Alianței delimitează clar acoperirea geografică a Atlanticului de Nord, iar Japonia în mod clar nu este acolo".
- Care va fi politica țărilor din regiunea Asia-Pacific în condițiile actuale?
Z.H.: Regiunea Asia-Pacific este un teritoriu de cooperare și dezvoltare, nu o tablă de șah pentru jocuri geopolitice. Regiunea Asia-Pacific a menținut prosperitatea și stabilitatea pe termen lung și a creat faimosul "Miracol Asia-Pacific" prin respect reciproc, cooperare deschisă, beneficii reciproce și câștig comun între țările din regiune, precum și prin rezolvarea corespunzătoare a divergenţelor.
În fața unui mediu internațional din ce în ce mai complex, toate țările din regiunea Asia-Pacific prețuiesc condițiile câștigate cu greu pentru o dezvoltare pașnică. Ele înțeleg adevăratul scop și consecințele dăunătoare ale expansiunii NATO în regiunea Asia-Pacific. Ele au păstrat întotdeauna sobrietatea strategică și au menținut în mod conștient pacea și stabilitatea în regiune. Țările și locuitorii regiunii nu vor fi niciodată de acord cu planurile NATO și ale altor forțe externe de a-și "întinde labele" în regiunea Asia-Pacific.
Regiunea Asia-Pacific este o platformă pentru dialogul pașnic; aici nu sunt binevenite "versiunea Asia-Pacific a NATO" și "natoizarea regiunii Asia-Pacific". Îndemnăm NATO să țină pasul cu vremurile, să asculte apelurile drepte ale țărilor din regiunea Asia-Pacific pentru pace și dezvoltare, să-și corecteze percepțiile greșite, să abandoneze mentalitatea Războiului Rece și să se abțină de la a se muta în regiunea Asia-Pacific. De asemenea, sfătuim Japonia și alte țări să asimileze pe deplin lecțiile istoriei: nu merită, indiferent de opinia altor țări, să se submineze situația generală de pace și stabilitate în regiune de la sine și nu trebuie să deveniţi agenţi ai expansiunii spre est a NATO. După cum se spune: "Dacă lăsați lupul să intre la stână, el va aranja cu dinții săi toate oile".
-Pe de altă parte, va contribui politica NATO la consolidarea parteneriatului dintre Beijing și Moscova?
Z.H.: China este un constructor al păcii mondiale, un participant la dezvoltarea globală și un apărător al ordinii internaționale. China este pregătită să consolideze cooperarea strategică cu țările din regiunea Asia-Pacific, inclusiv Rusia, să implementeze un adevărat multilateralism, să adere la viziunea de securitate comună, cuprinzătoare, comună și durabilă și să joace un rol constructiv în atingerea stabilității pe termen lung și dezvoltarea durabilă în regiunea Asia-Pacific. Să ne dăm mâinile și să construim o comunitate cu un destin comun în regiunea Asia-Pacific. (Traducerea -Rador)